Belföld

A kormánynak is küzdenie kell az antiszemitizmus ellen

antiszemita-feliratok(i)(210x140)(1).jpg (szoborcsoport, mártír emlékmű)
antiszemita-feliratok(i)(210x140)(1).jpg (szoborcsoport, mártír emlékmű)

Az amerikai külügyminisztérium különleges megbízottja szerint nem helyes olyan alkotókat beemelni a Nemzeti alaptantervbe, akik tömeggyilkosságokban működtek közre.

Hannah Rosenthal azután beszélt erről, hogy az amerikai nagykövettel együtt Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki Az Élet Menete Alapítványt. Rosenthal – akinek feladata az antiszemita jelenségek figyelemmel kísérése – kijelentette: a kormánynak azonnal és határozattan el kell ítélnie az antiszemitizmus minden megnyilvánulását.

Úgy vélte: nem helyes olyan emberek tevékenységének bemutatását beemelni a Nemzeti alaptantervbe, akiknek nem makulátlan a múltjuk, „akik tömeggyilkosságokban működtek közre”. Ezzel nyilván arra utalt a diplomata, hogy a jövő évtől Szabó Dezső, Nyírő József és Wass Albert munkásságát is tanítják majd az iskolákban.

Az alkotók értékelésében még csak viszonylagos tudományos konszenzus sincs a szakemberek körében, viszont az érintettek egyesek szerint a két világháború közötti antiszemita gondolatkör hívei voltak.

Hannah Rosenthal a Csatáry-üggyel kapcsolatban kijelentette: már nem sokáig van lehetőség a holokauszt elkövetőinek felelősségre vonására, ezért arra biztatta a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ügy felderítéséért, és találják meg, azokat, akik eddig segítettek az idős embernek a felelősségre vonás elkerülésében.

A különleges megbízott Az Élet Menete Alapítványról elmondta, a szervezet sokat tesz a tolerancia terjesztéséért, harcol a gyűlölet ellen, és egymás tiszteletét tanítja a zsidó és nem zsidó fiataloknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik