Belföld

A helyén marad Matolcsy embere

Pleschinger Gyula (Pleschinger gyula)
Pleschinger Gyula (Pleschinger gyula)

A szaktárca közleménye szerint a jövőben is Pleschinger Gyula lesz az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, és tagja marad az IMF-fel tárgyaló delegációnak is.

Mindez azt jelenti, hogy új megbíztatását, a Világbank helyettes kormányzói pozícióját ezek mellett látja majd el. A tájékoztató emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi intézmények, a többi között a Világbank és az EBRD működését az egyes intézmények Kormányzótanácsa felügyeli.

Ezekben minden tagországot egy-egy kormányzó és egy helyettes kormányzó képvisel, akik az egyes tagországok kormányának tagjaként, a kormánytól kapják a tisztségre szóló megbízást. Magyarországot a Világbank és az EBRD Kormányzótanácsában Matolcsy György képviseli kormányzóként.

A Világbank helyettes kormányzója Kármán András államtitkár volt, akit 2012. július 19-i hatállyal Pleschinger Gyula váltott fel ezen a poszton. Ugyanakkor valótlanok azok a sajtóértesülések, amelyek szerint Pleschinger távozik államtitkári pozíciójából, és a folytatásban nem vesz részt az IMF-fel esedékes tárgyalásokon sem.

A határozat nem érinti Kármán András jelenlegi megbízatását, aki a londoni székhelyű EBRD-ben ügyvezető igazgatóként képviseli hazánkat a bank igazgatóságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik