Belföld

Riasztás: heves jégeső támad az országra

Jegeso(430x286)(1).jpg (jégeső, )
Jegeso(430x286)(1).jpg (jégeső, )

Narancssárga riasztást adott ki több megyére is az este érkező erős viharok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Két centiméteres jégdarabokra kell számítani.

Elérte a hidegfront csütörtök este az országot. A várható heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron megyére, valamint Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több térségére másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezeken a helyeken 1-3 órán belül kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérhet, akár 2 centiméteresnél is nagyobb jégdarabokkal.

Elsőfokú riasztás van érvényben Vas, Veszprém, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségében.

A Balatonnál másodfokú, a Tisza-tónál és a Velencei tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méterre közlekedhetnek.

Darányi Mariann meteorológus korábban azt mondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik