Belföld

Ötven új óvodai férőhely

Már szeptembertől várják a gyermekeket a Megyeház utcai intézményben.

Jelentős lépést tett Székesfehérvár önkormányzata a városban rendelkezésre álló óvodai férőhelyek bővítésére. Egy ötven kisgyermek ellátására alkalmas intézményt alakítanak ki, amely már szeptembertől megkezdi működését. A Székesfehérvári Egyházmegyétől térítésmentesen bérelt Megyeház utcai ingatlanokban jelentős felújításokra lesz szükség, amelyek azonnal megkezdődnek. Eközben már várják az óvodáskorú gyermekkel rendelkező családok jelentkezését is, akik eddig nem tudtak férőhelyhez jutni. 

Székesfehérvár önkormányzata folyamatosan foglalkozik a bölcsődei és az óvodai férőhelyek bővítésének lehetőségeivel. Az elmúlt időszakban több pályázati támogatással megvalósuló beruházás zajlott a kisgyermekes családok segítése érdekében, sőt egy – az egész városi intézményhálózatot átfogó – felmérés is készült az intézmények állapotáról és a lehetséges fejlesztésekről.

„Szülőként és városvezetőként is látom, hogy mennyire meghatározó az egész család életében az, hogy a gyermek jár-e óvodába, és ott hogyan érzi magát. A közvetlen lakókörnyezetükben történtek mellett az óvodai elhelyezés az a téma, amellyel a leggyakrabban megkeresnek a fehérváriak. Éppen ezért is örülök, hogy ötven új férőhelyet sikerül teremteni szeptemberre” – ismertette a csütörtöki közgyűlésen meghozott döntést dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

A Székesfehérvári Egyházmegye hét évre térítésmentesen az önkormányzat rendelkezésére bocsátja a Megyeház utca 19–21. szám alatti ingatlanokat, melyek a Tolnai Úti Óvoda telephelyeként működnek majd. Három csoport befogadására alkalmas intézményt lehet itt kialakítani, ami körülbelül ötven kisgyermeket tud fogadni. A bővítéssel a hatcsoportos anyaintézmény, annak alkalmazotti és szülői szervezetei, valamint a Pedagógusok Szakszervezetének fehérvári csoportja is egyetért. Szakvéleményükben azt is kiemelték, hogy a döntéssel nemcsak az óvodai férőhelyek számát növeli az önkormányzat, hanem 9,5 álláshelyet is teremt a munkavállalók számára.

„Azonnali hatállyal megkezdődnek a felújítások az épületben és az udvaron, hiszen szeptemberben már gyermekzsivajtól lesz hangos a ház. Szeretnék köszönetet mondani az ingatlan ingyenes használatba adásáért az egyházmegyének. Egyúttal felhívom a kisgyermekes családok figyelmét a most megnyílt lehetőségre, és biztatom őket arra, hogy írassák be gyermekeiket a most megalakuló csoportokba” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere elmondta azt is, hogy valamennyi óvodában és bölcsődében kifüggesztik a felhívást, amelyben a beiratkozási időpontok megtalálhatóak. Emellett a Tolnai Úti Óvodában is várják az érdeklődő szülőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a városgondnokságtól speciális bérletet igényelhetnek majd a szülők, amellyel a belvárosi óvodaépület környékén parkolhatnak. A fizetős parkolási övezetekben található oktatási intézményeknél is működik már ez a rendszer, segítve a gyermekek szállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik