Belföld

Dolhai Attila: “Turiddu hasonlít rám és más férfira”

Először kicsit félt a kihívástól, de most szárnyal első opera főszerepében Dolhai Attila.

A népszerű, elsősorban musical szerepeket alakító Dolhai Attila július 27-én, a Szegedi Szabadtéri Játékok soron következő, két operát is bemutató előadásában, a Parasztbecsület/Bajazzók-ban debütál élete első opera főszerepében.

A Parasztbecsület Turidduját alakítja, aki a darab végzetes szerelmi története szerint régen Lolának (Mester Viktória) udvarolt, de aztán elment katonának, és mire hazatér, Lolát már Alfio (Perencz Béla) feleségeként látja viszont. Ezért Turiddu Santuzza (Frankó Tünde) karjaiban vigasztalódik, azonban régi kedvese visszacsábítja, és szeretőkké válnak. Santuzza miután rájön, hogy Turiddu kettős viszonyt folytat, elkeseredettségében mindent elmond férjének, aki bosszút esküszik felszarvazása miatt. A két férfi előbb összeszólalkozik Turidduék kocsmájában, majd vitájuk párbajba fullad, melyben Turiddu meghal.

A Turiddut alakító művész először kicsit megijedt a rendező, Kerényi Miklós Gábor felkérésétől, mára azonban már szárnyal a szerepben, és elmondása szerint a technikai szakembereknek és mikroportnak köszönhetően elmúlt az a “kényszerképzete” is, hogy az operában – amelyet egyébként nem kedvel, ha zárt térben hangosítanak – nem sikerül “áténekelnie” a nagyzenekart. Dolhai Attilát a Szeged24 szerepéről és a Szegedi Szabadtérihez fűződő viszonyáról kérdezte.   

Ön még soha nem lépett fel operában ezelőtt. Hogyan sikerült megbirkóznia a feladattal?
Képáriát prózai darabban már énekeltem, de operában még valóban nem volt szerencsém játszani. Annyira különbözik az eddigi musicales szerepeimtől. Teljesen másként kell énekelnem, ami néha megerőltető számomra.

Ezek szerint Ön nagyon sokszínű művész, de ha ilyen nehéz egy operában énekelnie, akkor hogyan tudott felkészülni rá?
Már tavaly októberében elkezdtem tanulni a darabot, de igazából ez a szerep inkább egy mentális felkészülést igényelt tőlem. Egy tenorista nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy éjszakázzon vagy bulizzon. Ehhez a szerephez kiváló kondiban kell lennem.

Mennyire sikerült Turidduval azonosulnia?
Amikor egy színész megformál egy figurát, akkor önmagából is mindig beletesz valamit. Turiddu talán ott hasonlít rám, és sok más férfira, hogy nem képes elengedni egy olyas valakit, akit mindennél jobban szeret. Másfelől pedig ez a szerep megtanítja az embert, hogy ne csak mások, de a saját hibáit is előbb-utóbb észrvegye.

Tavaly pont nem, de az előző évben és még ezen kívül is számtalan alkalommal lépett már fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Egy év kihagyás után milyen érzés volt visszatérni Szegedre?
Úgy érzem, hogy ebben a városban kicsit itthon vagyok. Amikor Szegedre jövök, az egyfajta kikapcsolódás, mert akkor otthon hagyom a gondjaimat. Nagyon szeretek itt lenni, de azért egy kicsi honvágyat mindig érzek.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik