Belföld

Szépen gyarapodik a város kasszája

Az elmúlt fél évre vonatkozó adó és vagyonértékesítésből származó bevételeket ismertette Simon Róbert Balázs szerdán. Az alpolgármester úgy véli, feléledt a győri gazdaság.

40,3 milliárd a költségvetés főösszege, ennek a 40 százalékát az adóbevételek teszik ki. 100 milliónál több érkezett be csak az iparűzési adóból eddig, mint a tavalyi év azonos időszakához képest” – így indította a szerdai sajtótájékoztatót Simon Róbert Balázs. Az alpolgármester hozzátette, ez az adat jól példázza azt, hogy magára talált a győri gazdaság, és nemcsak a nagy, hanem a kis- és középvállalkozások is. Ez a terület egy olyan bázis, amely a költségvetés szempontjából fontos a városnak. Csakúgy ahogy az idegenforgalomból befolyt adó is, amely – elsősorban a fesztiváloknak és a felépített imidzsnek köszönhetően – újabb 30 százalékos növekedést mutatott. A tavalyi adatokhoz képest, az elmúlt 6 hónapot tekintve 10 millió forinttal több folyt be a város kasszájába ebből a forrásból, ez mintegy 40 millió forintot jelent. „Megemelkedett a vendégéjszakák száma, és az üzleti valamint a konferenciaturizmus is, és ez nagyon bíztató. Amiben mindenképpen javulnia kell Győrnek, az a 4 illetve 5 csillagos szállodák. A következő években minden általunk adható támogatást biztosítunk annak érdekében, hogy ilyen hotelek épülhessenek” – hangsúlyozta a pénzügyekért felelős alpolgármester.

Simon Róbert Balázs a vagyonértékesítésből ez évben hozott 335 milliós összegre is felhívta a figyelmet, ami azért is kiemelkedő, hiszen sem 2011, sem pedig 2010 egészében nem volt ilyen magas ez a szám. Idén 600 millióra tervezték az ingatlan eladásból származó bevételt, ez pedig egyet jelent azzal, hogy további területek értékesítését is tervezi az önkormányzat. Egy rendelet értelmében licit útján adhat túl a város az ingatlanjain, a legközelebbi ilyen akcióra várhatóan szeptemberben kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik