Belföld

Lesz-e LMP-s jelölt a vásárhelyi választáson?

Bár az LMP tucatnyi embert megkeresett, csak kettővel tudott egyeztetni, de ha ők sem vállalják, nem lesz jelöltjük.

Az LMP Csongrád megyei szervezete arra kérte a hódmezővásárhelyieket, hogy javasoljanak nekik jelölteket a szeptemberi időközi polgármester-választásra. Sok jelölés érkezett, a legtöbb ajánlást Havránek Ferenc vásárhelyi önkormányzati képviselő és Balogh Jánosné mártélyi polgármester kapta, akiket az LMP is támogatna – értesítette a Szeged24-et a párt.

Az LMP-nél arról is beszámoltak: az általuk megkérdezett városlakók közül többen megkérdőjelezték a választás értelmét azzal az érvvel, hogy ha egy „valódi ellenzéki jelölt nyerne”, az is tehetetlen lenne, mert a kormány és a város képviselőtestülete ugyanaz maradna, így nem tudna változást végrehajtani.

Az LMP közlése szerint a kétkedők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy politikai patthelyzetben a város még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülne – ahogy az Esztergommal is történt. A pártnál azt is elmondták: a javasoltak közül „tucatnyi” embert megkerestek, de senki sem vállalta a jelölést az előbb említett okok miatt, csak Havránek Ferenccel és Balogh Jánosnéval tudtak egyeztetni. Azonban ha ők sem vállalják az indulást, akkor az LMP nem indít jelöltet. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk: az időközi polgármester-választásra azért van szükség Vásárhelyen, mert Orbán Viktor miniszterelnök „kikérte” a várostól Lázár Jánost a Miniszterelnökség államtitkári posztjára.   
A vásárhelyi polgármesteri székért folyó harcban már ketten biztosan a ringben vannak: a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltként az alpolgármester Almási Istvánt indítja, aki most a városvezetői jogkört is ellátja Lázár helyett. Almási szocialista színekben induló ellenfele Kis Andrea könyvtáros-tanár lesz, aki már Lázár kihívója is volt, de akkor elbukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik