Belföld

Ismét kamionok dübörögnek Szeged utcáin

Kamionos-County-Talalkozo-Szeged (Kamionos County Talalkozo Szeged)
Kamionos-County-Talalkozo-Szeged (Kamionos County Talalkozo Szeged)

Ismét kamionok dübörögnek a hét végén Szeged utcáin, de nem a Balkán felé tartó tranzitforgalom tér vissza a Tisza-parti városba.

Ágoston Attila, a Nemzetközi Kamionos Country Találkozó főszervezője az MTI-nek elmondta, az immár huszonkettedik alkalommal megrendezett fesztivál több mint két évtizede baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és – az akkor még főként Rábákkal járó – kamionos találkozott egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról.

Az időközben három-négyezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtt fesztivál rendkívül népszerű, a kamionsofőrök közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét a családjukkal együtt Szegeden tölthessék.

Idén az előzetes jelentkezések alapján legalább kétszázötven kamiont várnak: érkeznek cégek hat-nyolc járművel, lesznek magánfuvarozók, de jönnek vendégek Hollandiából, Romániából, Szerbiából és Németországból. A résztvevők között igazi különlegességnek ígérkezik a tucatnyi csőrös és buldogorrú amerikai kamion.

A programok pénteken délután kezdődnek, a járművek és sofőrjeik Szeged mellett a Közúti Közlekedők Emlékművénél gyülekeznek, majd a belváros érintésével együtt vonulnak a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre. A felvonulók között lesz a Varga Transz esküvői kamionja is, a találkozó egyik törzsvendége ugyanis úgy döntött, megnősül, és lakodalmát a rendezvényen tartja meg. A nyitónapot a szokásos fergeteges táncos buli zárja, melyhez a Drink Panters szolgáltatja a zenét.

Szombat reggel zenés ébresztőre kelhetnek föl a vendégek, majd elkezdődnek a hagyományosan sokakat vonzó versenyek. A látogatók összemérhetik tehetségüket és erejüket a terepügyességi, kötélhúzó, szkander és rugóemelő versenyeken, és nem maradhat el a hagyományos kamionhúzás sem. A gyerekek kamionokat rajzolhatnak, műveikhez a több száz összegyűlt jármű mellett mintául szolgálhatnak a kiállított makettek is.

A sofőrök mellett a járművek is megmérkőznek egymással: a hagyományos kamion-szépségverseny zsűrije egész nap fáradhatatlanul dolgozik, hogy délutánra megtalálja a legtetszetősebb járművet. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok között, így nem véletlen, hogy sokan a versenyre készülve a különleges festés mellett lámpákkal és krómszegélyekkel is feldíszítik járművüket. Szombat este sem maradhatnak el a koncertek, a napot pedig a medenceparti diszkó zárja.

Vasárnap délután a szegedi Huszár Mátyás Rakparton rendezik a fesztivál mindenki által legjobban várt és leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt, ahol az is kiderül, mire képesek a hatalmas járművek rakomány nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik