Belföld

Elítélt anyjával maradhat a csecsemő

csecsemő (csecsemő, szoptatás, )
csecsemő (csecsemő, szoptatás, )

Az ombudsman sikerről, drámáról, füstölgésről.

A belügyminiszter támogatja annak a jogszabálynak a módosítását, amely fél évben korlátozta a csecsemő és a börtönben fogvatartott édesanyja együttes elhelyezését. Ez az ombudsman szerint ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, közvetlenül veszélyezteti a fogvatartott édesanyák gyermekeinek védelemhez való jogát. A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy édesanyja egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse – véli Szabó Máté, aki ezért a jogszabály módosítását javasolta Pintér Sándornak, miután idén a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben az anya-gyermek részleget is vizsgálta. Az ombudsman javaslatával a belügyminiszter egyetértett. Pintér Sándor kezdeményezi a jogszabály módosítását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

Dráma az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben

Kevés az ápoló, a pszichológus és a pszichiáter, az intézet infrastruktúrája nagyon leromlott – összegezték tapasztalataikat Szabó Máté munkatársai, amikor helyszíni vizsgálatot tartottak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI), amely csak azért működik, mert vannak, akik működtetik. Sürgető lenne az új büntetés-végrehajtási egészségügyi központ létrehozása, mert a jelenlegi épületek nem alkalmasak kórháznak, nem akadálymentesek, noha testi fogyatékossággal élőket is gondoznak azokban. Súlyos gond az egyes kórtermek zsúfoltsága. Előrelépés, hogy – a kényszergyógykezeltek osztályainak kivételével – valamennyi kórteremben van kamera, ám nem biztosított a felvételeket rögzítő monitor 24 órás, szakszerű figyelése.

Pécsi börtön – a füstölgés joga ellen

A pécsi büntetés-végrehajtási intézetben szervezett foglalkozások segítik a fiatalkorú rabok fejlődését – állapította meg Szabó Máté. Az ombudsman ugyanakkor kifogásolta, hogy a börtönnek csak egy pszichológusa van. A szakemberhiány közvetlenül veszélyezteti a fogvatartottak lelki egészséghez való jogát, ezért az ombudsman a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához fordult. Az alapvető jogok biztosa kifogásolta, hogy a fiatalkorú fogvatartottak többsége dohányzik az intézetben. Szabó Máté a közigazgatási és igazságügyi minisztert és a belügyminisztert arra kérte, mielőbb tisztázzák, miként kellene alakítani a jogi környezetet, hogy a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben érvényt lehessen szerezni a dohányzás tilalmának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik