Belföld

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a Mátyás téren

Karnyújtásnyi távolságból ismerhetik meg a reneszánsz kor embereinek táncait, zenéjét és hadi szokásait azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Mátyás térre.

A szervezők azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek – mondta a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra, a szegedi Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházának munkatársa, az emléknapok főszervezője.

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután a ferences kolostorban Bagi Zoltán Péter történész a középkori határvédelmi rendszerről és Mátyás király hadszervezetéről tartott előadásaival kezdődik, este pedig Gyüdi Sándor karnagy és a Szegedi Nemzeti Színház művészei kultúrtörténeti kalandozásokra várják az érdeklődőket Erkel Ferenc Hunyadi László operája kapcsán az Alsóvárosi Kultúrházba.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak.

A téren – a szervezők reményei szerint a két-, háromezer látogatót – reneszánsz családi napja várja. Megemlékeznek a déli harangszóról, lesz XV. századi haditorna-bemutató, történelmi táncegyüttesek fellépése, emellett mesejáték, régizenei koncert, kézműves-foglalkozás, zsonglőrjátszóház várja a kicsiket és nagyokat. A családi programok sorát este a sötétedés után tűzijáték helyett a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat műsora zárja.

Idén első ízben ingyenes újság is készül az emléknapokra, amely a XV. század európai és hazai történéseit tárja az olvasók elé a mai híradások nyelvezetében és stílusában.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot tavaly az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik