Belföld

Visszahozzák a halálbüntetést?

Az új Btk. elfogadása során nagy vita volt arról, hogy a különösen súlyos emberi élet ellen irányuló bűncselekmények esetében visszahozzuk-e a magyar büntető törvénykezésbe a halálbüntetést – adta hírül az Országos Sajtószolgálat.

Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyre állítását. Elfogadhatatlanok azok az ellenérvek, amelyek azt kívánják bizonygatni, hogy az állam nem jogosult az emberi élet elvételére – idézi a Kisgazda Parlamenti Képviselők közleményét az Országos Sajtószolgálat.

Az új Btk. – nagyon helyesen – erőteljesen biztosítja az önvédelem jogát. A jogos védelmi helyzet olyan megerősítése, amely lehetővé teszi a támadó életének a kioltását, felveti annak a kérdését, hogy ha az egyén jogosult saját védelmére – a törvényben szabályozott módon – akkor hogyan lehetséges, hogy az állam nem rendelkezik azzal a szükséges eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy emberségükből kivetkezett bűnözőkkel szemben alkalmazza a halálbüntetést” – áll a Kisgazdák közleményében.

A Kisgazda Parlamenti Képviselők az őszi ülésszakban ismételten a törvényhozás elé kívánják hozni a büntetőtörvénykönyv olyan megváltoztatását, ami lehetővé teszi a halálbüntetés visszahozását.

Ajánlott videó