Belföld

Újabb műholdas parlagisas-védelmi program indul

24.hu
24.hu

2012. 07. 16. 19:15

Négy fiatal parlagi sas kapott elsőként műholdas nyomjelző eszközt a Körös-Maros Nemzeti Park területén a januártól induló újabb parlagisas-védelmi program keretében.

A műholdas nyomkövető rendszer segítségével a szakemberek nyomon követhetik a fokozottan védett madarak tartózkodási helyét, vándorlási útvonalait, vészhelyzetben azonnal jelzést kap a földi állomás, ami gyors beavatkozásra nyújt lehetőséget a parlagi sasok mentésére és védelmére, amennyiben szándékos bántalmazás vagy természeti csapás éri őket – mondta el Tirják László, a nemzeti park igazgatója.

Az adóvevővel felszerelt fiatal parlagi sasok közül kettő mesterséges körülmények között jött a világra; költőanyjuk elpusztult, és a nemzeti park szakemberei a tojásokat kikeltették, majd a fiókákat egy idegen fészekaljban helyezték el.

A parlagi sas védelme Magyarországon elnevezésű, 600 millió forintos madárvédelmi projekt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásában, nyolc szervezet partnerségével valósul meg. A kiadások 75 százalékát az Európai Unió fedezi vissza nem térítendő támogatás formájában, a Vidékfejlesztési Minisztérium a költségek nyolc százalékát állja, a fennmaradó részt a projektpartnerek saját forrásból biztosítják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.