Belföld

Kovács Áron: a rockerek bírják Máté Pétert

Idén ünnepelné 65. születésnapját Máté Péter. A művészről zenésztársai egy koncert turnén emlékeznek meg, mely az elmúlt hétvégén a győri Víziszínpadra is ellátogatott, hiszen, azért vannak a jó barátok.

Egyszer véget ér, Most élsz, Elmegyek – csak néhány ismert cím Máté Péter slágereiből. Az énekes, és több mint 150 dal szerzője idén lenne 65 éves. A szakma ma is elismeri a magyar zenei életben végzett tevékenységét, ezért nemrégiben egy emlékkoncert sorozat is indult, a tragikus hirtelenséggel elhunyt művész tiszteletére. Győrben a Rába partján csendültek fel a fülbemászó dallamok, olyan ismert zenészek tolmácsolásában, mint Zséda, Havas Lajos, Bolyki Balázs vagy éppen Gallusz Nikolett. A konferancié szerepét pedig Kovács Áron, rádiós műsorvezető vállalta fel, aki a Győr24-nek elárulta, hogy volt már arra is példa, hogy elsírta magát a dalok hallatán. Persze csak otthon, magányában.

Máté Péter nagyon nagy kedvencem, így megtiszteltetés, hogy én lehetek a műsorvezető az előadáson. Az-az érdekes, hogy én rockzenén nevelkedtem, rockos vénám van, de szerintem a rockerek szeretik Máté Pétert, mert iszonyatos dög van benne. A hangszerelés akkoriban nyílván a kornak megfelelő volt, de a dalszövegek mondandója, az nagyon eltalált engem és szerintem az egész korosztályomat. Ráadásul, és ez már szigorúan magánéleti dolog, az elmúlt pár évben volt jó néhány viharos hetem, hónapom, és akkor olyan nótákat találtam Máté Pétertől, amelyek szó szerint leírták a bennem zajló folyamatokat. Ültem és folytak a könnyeim, kicsit gyászoltam magamban és aztán hála a zenének túllendültem ezeken a dolgokon” – mesélte a Győr24-nek Kovács Áron, az előadás előtt.

A rádiós azt is hozzátette, hogy számára ez nemcsak egy fellépés, ez nemcsak egy emlékezés, hanem egy állandó interaktív kapcsolat a zeneszerzővel, dacára annak, hogy sajnos már nincs köztünk.

Máté Péter emlékeit még az ég is siratta, hiszen a szombatra tervezett koncertet az időjárás miatt vasárnapra kellett csúsztatni, az élmény mégis leírhatatlan volt, a nézők közül is többen ott hagytak egy darabot a szívükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik