Belföld

Betört a hidegfront a Kisalföldre is

Zápor, zivatar várható. Az északnyugati szél napközben többfelé megerősödik, vasárnap zivatar környékén viharossá fokozódik.

Kontinensünket nagyjából északkelet-délnyugat irányban hullámzó frontálzóna szeli ketté. A front mögött, Európa északnyugati részén a hőmérséklet csúcsértéke csupán 12, 19 fok között alakul, ugyanakkor a front előtt jobbára száraz, meleg levegő helyezkedik el. Emiatt a mediterrán területeken és a Kelet-európai-síkság nagy részén a délutáni órákra 28, 35 fokig melegszik fel a levegő, sőt a Balkán-félszigeten 36, 40 fokot is mérnek. A fenti frontálzóna hétfő estig átvonul a Kárpát-medencén, mögötte az eddigiekhez képest jóval hűvösebb levegő áramlik fölénk.

Az Időkép hőtérképén jól látszik,a mint a hideg levegő az ország nyugati szélére áramlik. Még Győr és Vas megyében helyenként csupán 14, addig az ország keleti végén 25-26 fokot is mérnek a hőmérők.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, északnyugaton tartós esővel, másutt ismétlődő záporral, helyenként zivatarral, keleten heves zivatar is előfordulhat. Estefelé mindenütt vékonyodik, csökken a felhőzet, és éjszakára megszűnik a csapadék. Hétfőn általában sok lesz a napsütés, emellett főleg a délelőtti órákban lesznek erősen felhős területek és időszakok. Elszórtan – nagyobb eséllyel északkeleten – valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél napközben többfelé megerősödik, vasárnap zivatar környékén viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22, 26 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik