Belföld

Palacsinta-világrekord Derekegyházon

Derekegyhazi-Palacsinta-Fesztival(210x140)(1).jpg (derekegyház, palacsinta, palacsinta fesztivál)
Derekegyhazi-Palacsinta-Fesztival(210x140)(1).jpg (derekegyház, palacsinta, palacsinta fesztivál)

Több mint egy héten át sütötték az ínyencséget, meg sem álltak 35 ezer darabig.

A rekordmennyiségű palacsintához 9 mázsa lisztet, 6 ezer tojást, nyolcszáz liter tejet, 1200 liter szódát, másfél mázsa cukrot, a tésztába és serpenyők kenéséhez pedig száz liter étolajt használtak fel. A hagyományos kakaós, lekváros és fahéjas mellett kínáltak igazi különlegességet is: a faluról elnevezett palacsinta fokhagymás-kapros tésztájába sajtkrémes-húsos töltelék került.

Több százan kapcsolódtak be a rekordkísérletbe. A Csongrád megyei falu főterén négy tűzhelynél tizenkét serpenyőt forgattak az önkéntesek. A fesztivál minden napján a kistérség egy-egy települését látták vendégül, akik színpadi műsorral mutatkoztak be, és a sütésből is kivették a részüket.

Az eredeti tervek szerint szombaton este hatig – összesen 170 órán át – sült volna a palacsinta, ekkor azonban a finomságra éhes vendégek még kígyózó sorokban álltak a tűzhelyek előtt. A házigazdák ezért úgy döntöttek, egészen addig folytatják a sütést, amíg el nem fogy az alapanyag, és éhes száj is akad. A fesztivál szervezője, Sárai Zsolt szerint a tészta éjfélig tart ki, a kisütött palacsinták száma pedig meghaladja majd a 36 ezret.

A palacsintáknak egyébként nem volt megszabott árra, egy becsületkasszát helyeztek ki, amelybe mindenki annyi pénzt dobott, amennyit a derekegyházi hátrányos helyzetű gyermekek nyaraltatására szánt. Több mint egymillió forint gyűlt össze, a gyerekek ebből legalább öt napig táborozhatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik