Belföld

Győrben árult a Viszkis

Csapucha Adrienn

2012. 07. 14. 19:33

A Vaskakas Ünnepi Játékok programjában a látványos hadibemutató mellett sok más érdekességgel is találkozhattak a győriek. Például a Viszkis míves termékeivel, amelyet maga a készítő, Ambrus Attila árult a Széchenyi téren.

Ezen a hétvégén hagyományőrző csoportok szállták meg Győrt, hiszen a város egyik leghíresebb legendájához kapcsolódva ismét megrendezték a Vaskakas Ünnepi Játékokat. Szombaton a várfal alatti ágyúknál a 16. századi életmóddal ismerkedhettek meg az érdeklődők, az ott állomásozó csapatok segítségével. Aztán délután indulhatott a csata, magyar hajdúkkal, nyugati muskétásokkal és török vitézekkel. A Radó-szigeten volt minden, ami egy összecsapásnál elengedhetetlen: gyermekrablás, lövés és füst minden mennyiségben. A közönséget aztán a Héttorony Hangászok kalauzolták a Széchenyi térre, ahol izgalmas játékok és vásári forgatag várta a történelmi múltidézőket.

A szemfüles győriek azonban nemcsak török kávéval, ajándéktárgyakkal találkozhattak, hanem magával a Viszkis rablóként elhíresült Ambrus Attilával is, aki saját, fazekas portékáit, és könyvét árulta a felállított standnál. „A termékeimet többnyire kézzel készítem és próbálok egyedi tervezésű dolgokat csinálni, több-kevesebb sikerrel. Bent a börtönben tanultam meg ezt a szakmát, pontosabban a szakmának egy bizonyos részét, hiszen ez egy nagyon szerteágazó terület, ahol az ember egy életen át tanulhat technikai újdonságokat. Ami már egyértelműen látszik az-az, hogy valamilyen szinten próbálok ezekből élni és ez nagyon fontos az életemben, hogy kétkezi munkából keressek pénzt” – mondta a Viszkis.

A Viszkis-termékek nagy népszerűségnek örvendtek, már csak azért is, mert valóban ízléses vázákat, na és persze „laposüvegeket”, kínált Ambrus Attila, amelyek most fazekas eljárással készültek.

Közben a Széchenyi téren folyamatosan zajlottak a programok, a plasztikon színpadokon 21. századi vásári képmutogatással szórakoztatták a fiatalok a közönséget, míg a Nagyszínpadon már a Smyrna Együttes készült az esti koncertre.

A mulatság egészen vasárnapig tart, egészen addig, míg a Vaskakas meg nem szólal…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.