Belföld

Győrben árult a Viszkis

A Vaskakas Ünnepi Játékok programjában a látványos hadibemutató mellett sok más érdekességgel is találkozhattak a győriek. Például a Viszkis míves termékeivel, amelyet maga a készítő, Ambrus Attila árult a Széchenyi téren.

Ezen a hétvégén hagyományőrző csoportok szállták meg Győrt, hiszen a város egyik leghíresebb legendájához kapcsolódva ismét megrendezték a Vaskakas Ünnepi Játékokat. Szombaton a várfal alatti ágyúknál a 16. századi életmóddal ismerkedhettek meg az érdeklődők, az ott állomásozó csapatok segítségével. Aztán délután indulhatott a csata, magyar hajdúkkal, nyugati muskétásokkal és török vitézekkel. A Radó-szigeten volt minden, ami egy összecsapásnál elengedhetetlen: gyermekrablás, lövés és füst minden mennyiségben. A közönséget aztán a Héttorony Hangászok kalauzolták a Széchenyi térre, ahol izgalmas játékok és vásári forgatag várta a történelmi múltidézőket.

A szemfüles győriek azonban nemcsak török kávéval, ajándéktárgyakkal találkozhattak, hanem magával a Viszkis rablóként elhíresült Ambrus Attilával is, aki saját, fazekas portékáit, és könyvét árulta a felállított standnál. „A termékeimet többnyire kézzel készítem és próbálok egyedi tervezésű dolgokat csinálni, több-kevesebb sikerrel. Bent a börtönben tanultam meg ezt a szakmát, pontosabban a szakmának egy bizonyos részét, hiszen ez egy nagyon szerteágazó terület, ahol az ember egy életen át tanulhat technikai újdonságokat. Ami már egyértelműen látszik az-az, hogy valamilyen szinten próbálok ezekből élni és ez nagyon fontos az életemben, hogy kétkezi munkából keressek pénzt” – mondta a Viszkis.

A Viszkis-termékek nagy népszerűségnek örvendtek, már csak azért is, mert valóban ízléses vázákat, na és persze „laposüvegeket”, kínált Ambrus Attila, amelyek most fazekas eljárással készültek.

Közben a Széchenyi téren folyamatosan zajlottak a programok, a plasztikon színpadokon 21. századi vásári képmutogatással szórakoztatták a fiatalok a közönséget, míg a Nagyszínpadon már a Smyrna Együttes készült az esti koncertre.

A mulatság egészen vasárnapig tart, egészen addig, míg a Vaskakas meg nem szólal…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik