Belföld

Milliárdos tb-csalás – egy orvoslátogató agyalta ki

orvos (orvos)
orvos (orvos)

A honi egészségbiztosítás történetének eddigi legnagyobb csalását egy orvoslátogató tervelte ki, és kereste fel ötletével az orvosokat – írja a Magyar Nemzet.

Egyetlen ember áll a csalássorozat csúcsán. A vád szerint egy, az orvosoknak az újdonságokról, változásokról, a gyógyszergyárak termékeiről szakmai tájékoztatást adó orvoslátogató ötlötte ki és szervezte a csalássorozatot. Ennek során a vádlottak több mint egymilliárd forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat.

A vádirat szerint 2008 januárja és 2010 májusa között az ország minden pontján, de főként Budapesten és környékén működő kórházakban dolgozó orvosok állítottak ki – a betegek adataival visszaélve – fiktív vényeket speciális kötszerekre, amelyek felhasználását fiktív bizonylatokkal igazolták. A valótlan tartalmú vények száma meghaladja a tízezret.

Végül 24 ember (köztük 13 orvos) ellen emeltek vádat különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, két kivétellel valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kérték. Öt orvos esetében az ügyészség azt kéri a bíróságtól, mellékbüntetésként tiltsa el őket foglalkozásuk gyakorlásától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik