Belföld

Megyénk a munkaügy élén

Az elmúlt hetekben ismét jelentősen csökkent az álláskeresők száma megyénkben. Igaz, még mindig több nő áll sorban a munkaügyi központokban.

„9000 alá csökkent az álláskeresők száma, ez a maga 4,3-es rátájával a legjobb az országos viszonylatban. 2008 őszén volt utoljára ennyire biztató a mérleg, ehhez persze több tényező együtthatója szükséges” – mondta a Győr24-nek Kara Ákos, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság alelnöke.

Az egyik és legjelentősebb tényező az, hogy a megye ipara kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, de fontos a nyáron jelentkező idénymunka, főként az építőiparban, az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban. Emellett nagy hangsúlyt kap a közfoglalkoztatás, és természetesen a külföldi munkavállalás. Ha azonban a nemek közötti eloszlás alapján vizsgáljuk a statisztikát, akkor még mindig több a regisztrált álláskereső nők létszáma, mint a férfiaké. „Összességében elmondható, hogy valóban több nő vár munkára a munkaügyi központokban, ez az arány 60-40 százalékra tehető” – tette hozzá az alelnök.

Megnyugtató viszont az a tény, hogy bár ősszel, az idénymunkák befejeztével némi visszaeséssel számolnak a szakemberek, az induló vagy fejlesztő vállalkozások remélhetőleg egyre több elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak az álláskeresőknek. Elég, ha az éppen tegnap letelepedő Rehau Automotive Kft.-re gondolunk, a cég ugyanis a közeljövőben 200 új munkatárssal számol Győrben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik