Belföld

Honvédség: 13 milliárd a külföldi missziókra

hende-csaba(i) (hende csaba, honvédelmi miniszter)
hende-csaba(i) (hende csaba, honvédelmi miniszter)

Az afganisztáni szerepvállalás viszi el a legtöbb pénzt 2013-ban is. Szomáliában, Cipruson, Kongóban is lesznek jövőre magyar katonák.

Összesen csaknem 13 milliárd forintba kerülnek 2013-ban a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásai – válaszolta egy képviselői írásbeli kérdésre Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült miniszteri válasz szerint az afganisztáni szerepvállalásra 8 milliárd 266 millió forint, a koszovóira 2 milliárd 802 millió forint, míg a bosznia-hercegovinai misszióra 908 millió forint áll rendelkezésre jövőre.

A jobbikos Németh Zsolt kérdésére adott válaszból kiderül az is, hogy a szomáliai küldetés 82 millió forintba, a ciprusi 562 millió forintba, a sínai-félszigeti 225 millió forintba, a libanoni pedig 15 millió forintba kerül. A grúziai, kongói és nyugat-szaharai katonai megfigyelőkre összesen 72 millió forintot különítettek el.

Hende Csaba válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy a kiadási keretszámok fedezetét nagyobb részben a költségvetési támogatás, kisebb részben a nemzetközi szervezetektől, illetve a nemzetközi partnerektől befolyó bevételek jelentik. Emellett egyes felszereléseket és technikai eszközöket a nemzetközi partnerek biztosítanak, ezekért a honvédségnek nem kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik