Belföld

Győrben üléseznek a könyvbarátok

könyv (könyv, )
könyv (könyv, )

A Széchenyi István Egyetemen tartja soron következő vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A három napos találkozóra 200 könyvbarát érkezett.

A modern világ technológiai újításai folyamatos megújulásra késztetik a bibliotékákban dolgozó szakembereket, és persze magukat a könyvtárakat is. Ezért is fontos, hogy minden évben találkozzanak a hivatás elkötelezettjei. Pécs és Baja után idén Győrben gyűltek össze a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai, méghozzá a győri campus Új Tudásterében. A rendezvény sajtótájékoztatóval indult, ahol Bakos Klára a szervezet elnöke tájékoztatta a média munkatársait jövőbeli elképzeléseikről. „A könyvtáraknak érték és haszonteremtő szerepük van, ezért lényeges, hogy jól fogalmazzuk meg stratégiai céljainkat. A bibliotékák az életminőség javításában játszanak fontos szerepet. Ez a rendszer ugyanakkor folyamatosan küzd, nálunk is érezni a gazdasági válság hatásait” – hangsúlyozta az elnök.

Bakos Klára néhány érdekes adattal is szolgált, például kiderült az is, hogy hazánkban a lakosság több mint 24%-a állandó látogatója a könyvtáraknak, ez több mint 2 millió embert jelent. Magyarországon 2300 községi könyvtár van és 15 ezer nyilvános hozzáférési pont, de a szakértők szerint kellenek is a könyvtárak és az eligazításban segítő, jó könyvtárosok.

A megnyitón L. Simon László kulturális államtitkár is részt vett, aki a megyei intézmények sorsáról beszélt. „Elkészültünk azzal a jogszabály módosító tervezettel, amely a megyei könyvtárak helyzetét rendezi. Az ingatlanok az állam tulajdonában maradnak, de a gyűjteményeket átadjuk a bibliotékák tulajdonába. Az önkormányzatok két intézményt nem működtethetnek, ezért a megyei és a városi létesítményeket összevonjuk és egy igazgatót nevezünk ki az élére. A költségvetési háttér adott, ezért attól senkinek nem kell tartania, hogy ezek az intézmények finanszírozási problémával fognak küzdeni” – hangsúlyozta az államtitkár.

A 44. alkalommal megszervezett vándorgyűlés július 14-ig tart, addig a könyvmolyok minden fontos kérdés átbeszélésére sort kerítenek, így szó lesz a digitális műveltségről, az E-bookról, és a könyvtárak közösség formáló, szociokulturális helyzetéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik