Belföld

Az ingatlanadó és a vagyonadó kérdésében nem enged a kormány

varga-mihály (ingyenes, varga mihály, )
varga-mihály (ingyenes, varga mihály, )

Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a tv2 Mokka című műsorában beszélt az IMF feltételeiről.

Varga Mihály közölte: a tárgyalásokon fel kívánják hívni a figyelmet korábbi hazai alkotmánybírósági döntésekre. Hozzátette: olyan jellegű adót, mint az ingatlanadó, Magyarország jelenleg nem tud bevezetni, mert ehhez nincsenek meg a feltételek, ebben az ügyben alkotmánybírósági döntés is született.

Az egykulcsos adóval kapcsolatban Varga Mihály közölte: Magyarországon 2013-tól lesz tiszta formában egykulcsos az adórendszer. Ezzel kapcsolatban azt kérik az IMF-től, várja meg, hogy 2013-ban ez az adórendszer mit tud teljesíteni.
Felhívta a figyelmet arra, az IMF korábbi szakmai anyagaiban is az szerepel, hogy az egykulcsos adórendszer javítja a gazdaság versenyképességét.

A tárca nélküli miniszter szerint a válság nem tart örökké, és akkor a magyar adórendszer alkalmas lesz arra, hogy a gazdaság gyorsabban növekedjen és több munkahelyet tudjon teremteni. Varga Mihály megismételte, hogy Magyarország elővigyázatossági hitelt szeretne. Ez olyan hitel, ami “ott van, de nem akarom igénybe venni, nem feltétlenül lesz rá szükség” – mondta.

Úgy fogalmazott, Magyarországnak most nincs szüksége pénzre, az ország finanszírozható, de az európai gazdaság helyzete miatt nem lehet előre látni, hogy ez a későbbiekben nem változik-e. A tárca nélküli miniszter ismét kijelentette: ősszel – “mire a falevelek lehullanak” – aláírják a megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik