Belföld

Rendőrökkel harcolnak az iskolakerülők ellen

iskola (iskola)
iskola (iskola)

Január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról.

Pintér Sándor belügyminiszter indítványát – amely a rendőrségi törvényt módosította – 252 igen, 43 nem szavazat és 33 tartózkodás mellett fogadta el csütörtökön az Országgyűlés. Ez a rendőrség feladatai közötti említi már azt, hogy a fenntartó kezdeményezésére közreműködik az általános és a középiskolák rendjének fenntartásában.

A rendelkezés szerint ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr – az iskolával való előzetes egyeztetés után – az igazgatóhoz kísérheti őt. Hitelt érdemlő igazolást az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

A köznevelési törvényt is módosították, így a rendőrök megkapják az intézkedésükhöz szükséges adatokat az érintett diákokról a köznevelés információs rendszeréből. Ilyen adat lehet a tanulók születési helye és ideje, lakcíme, diákigazolványának száma, valamint iskolájának neve, címe.

A belügyminisztérium államtitkára a parlamentben elmondta: a társadalmi vitában részt vevők jelentős része nem támogatta az iskolaőri poszt létrehozását. Kontrát Károly szerint a kormány jobb megoldást terjesztett be azzal, hogy a rendőröknek ad nagyobb szerepet a gyermekek védelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik