Belföld
fazekas sándor (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter)

Néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása

24.hu
24.hu

2012. 07. 12. 10:33

A gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter karcagi határszemléjét követően.

A miniszter hozzátette: az ország kenyérnek valója az idén is megterem, lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából. Az országos termésátlag hektáronként 3,8 tonna körül mozog – a minőség jó, sok helyen kiváló -, így az előző évinél némileg gyengébb, de jó közepes termés lesz az idén őszi búzából.
A búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár – 60 ezer forint körül van tonnánként. Fazekas Sándor minden gazdálkodónak – aki teheti – azt ajánlotta: tárolja a búzát, ne közvetlenül a kombájn mellől értékesítse.

A miniszter szerint ugyanis lesz kereslet a javító minőségű magyar búza iránt a környező és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak Magyarországon csökkentette a termésmennyiséget. Fazekas Sándor ennek ellenére nem számít a kenyér árának emelkedésére, mivel azt a búza – azaz a liszt – árán kívül számos egyéb tényező, például az energia ára is befolyásolja.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hősége ugyanis nagyon kedvezőtlen volt a tavaszi vetésű növények számára. A  növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.