klubrádió (klubrádió, )
Belföld

Klubrádió kontra Médiatanács: vissza az első mezőre

Gyakorlatilag minden kezdődik előröl. A tét a 92,9-es frekvencia.

A Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra utasította a Klubrádió kontra Médiatanács ügyben, a 92,9-es frekvencia kapcsán eljáró elsőfokú bíróságot – jelentette a Hír24 tudósítója csütörtökön kora délután, az ítélethirdetést követően. Az eljárást a Klubrádió azért kezdeményezte, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázatán elnyerte a 92,9 MHz-es budapesti rádiófrekvencia használati jogát, nem kötöttek vele szerződést.

A Médiahatóság szerint nem volt szerződéskötési kötelezettségük a 92,9 Mhz frekvenciára. Ugyanis szerintük a törvény úgy szól, hogy a nyertes pályázóval a hatóság „szerződést köthet”. Az első és a másodfokú bíróság szerint azonban ez kötelező lett volna. Ezt az elsőfokú bíróság létre is hozta. Igen ám, de a bíróság a Polgári Törvénykönyv alapján szerződtetné a feleket, azóta azonban a Médiahatóság a Médiatörvény alapján köt hatósági szerződéseket. A Klubrádió jogi képviselője, Bárándy Péter szerint a bajt tehát a jogszabályok viharos változása okozta.


Fotó: Hír24

Az azonban kérdés, hogy most milyen ítélet születhet. Ugyanis egyes jogértelmezések szerint a bíróság nem hozhat létre hatósági szerződés. Bárándy szerint viszont ez nem biztos, hogy így van.

A Klubrádiónak tehát tovább kell várnia a végleges rendezésre, de pozíciója az ítélettel jelentősen megerősödött, mivel a szerződéskötés jogossága mellett a másodfokú bíróság azt is megállapította, hogy egy rádiónak lehet két frekvenciára is érvényes szerződése – csak nem szólhat egyszerre két frekvencián.

Svédcsavar

A Médiahatóság időközben kereskedelmi rádióként megpályáztatta a 92,9 MHz-es frekvenciát, 46 millió forint plusz áfa médiaszolgáltatási alapdíjért. A pályázatok már beérkeztek, döntés azonban még nem született.

Az ügy kezdete óta a jogszabályi háttér is megváltozott: korábban közműsor-szolgáltatókról szólt a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény – a pályázatot is ilyen, vagyis ingyenesen használható frekvenciára írta ki az ORTT –, az új médiatörvény értelmében 2011 óta ez a kategória már nem létezik. Helyette közösségi médiaszolgáltatókról szól a jogszabály, amely némileg eltérő feltételeket határoz meg.


Fotó: Hír24

Harc a javából

A Klubrádió közben még egy fronton harcban áll a médiatanáccsal, méghozzá a 95,3-as frekvenciáért, és ez a küzdelem is újabb fontos mozzanattal bővült csütörtökön. Három budapesti rádiós frekvenciapályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból a testület, közöttük a Klubrádió pályázatát is.

A Médiatanács szóvivői irodája szerint mivel egy olyan bírósági ítélet alapján döntött a testület, amely a Klubrádió keresete nyomán született, a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázatból. Íme a részletek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.