Belföld

Egy magyar miniszter a vajdasági kormányban

24.hu
24.hu

2012. 07. 12. 12:00

A szerdán megalakult vajdasági tartományi kormány 11 tárcája közül egyet vezet magyar, Deli Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője.

Deli Andor az oktatási, igazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság élére került. Deli egyúttal a három alelnöki tisztség egyikét is betölti. Az előző ciklusban három tárcát vezettek magyarok.

A 2008-as tartományi választások után 17 tárcát alakítottak ki. Akkor Pásztor István VMSZ-elnök a tartományi kormány alelnöki tisztsége mellett a gazdasági, Jeges Zoltán az oktatási, Korhecz Tamás pedig a közigazgatási, kormányzati és nemzeti kisebbségi tárcát kapta. Az után, hogy Korhecz a kisebbségi önigazgatási szerv, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lett, Deli Andor lépett a helyére a tartományi kormányban.

A 2012-es vajdasági tartományi választásokon a magyar pártok közül egyedül a VMSZ jutott be a vajdasági parlamentbe. A párt a szavazatok 6 százalékát nyerte el, 7 képviselői helyet szerzett a 120 fős parlamentben. A 2008-as választásokon a VMSZ az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) és az azóta elhunyt Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével (VMDK) együtt indult Magyar Koalíció néven. A pártszövetség a szavazatok 7 százalékát szerezte meg, ami 9 képviselői helyet jelentett a 120 fős parlamentben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.