Belföld

Egy magyar miniszter a vajdasági kormányban

A szerdán megalakult vajdasági tartományi kormány 11 tárcája közül egyet vezet magyar, Deli Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője.

Deli Andor az oktatási, igazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság élére került. Deli egyúttal a három alelnöki tisztség egyikét is betölti. Az előző ciklusban három tárcát vezettek magyarok.

A 2008-as tartományi választások után 17 tárcát alakítottak ki. Akkor Pásztor István VMSZ-elnök a tartományi kormány alelnöki tisztsége mellett a gazdasági, Jeges Zoltán az oktatási, Korhecz Tamás pedig a közigazgatási, kormányzati és nemzeti kisebbségi tárcát kapta. Az után, hogy Korhecz a kisebbségi önigazgatási szerv, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lett, Deli Andor lépett a helyére a tartományi kormányban.

A 2012-es vajdasági tartományi választásokon a magyar pártok közül egyedül a VMSZ jutott be a vajdasági parlamentbe. A párt a szavazatok 6 százalékát nyerte el, 7 képviselői helyet szerzett a 120 fős parlamentben. A 2008-as választásokon a VMSZ az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) és az azóta elhunyt Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével (VMDK) együtt indult Magyar Koalíció néven. A pártszövetség a szavazatok 7 százalékát szerezte meg, ami 9 képviselői helyet jelentett a 120 fős parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik