Belföld

Büdzséről szavaz a Ház, majd nyaralni megy

A jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával érhet véget ma az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka.

A képviselők a büdzsé kiadási, illetve bevételi oldalának meghatározása mellett több mint tucatnyi előterjesztést fogadhatnak el, köztük a hallgatói szerződések szabályainak törvényre emelését.

Az ülés reggel kilenckor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd a hétfőről mára halasztott interpellációs blokk következik. Várhatón délután fél egykor kezdődhet az utolsó parlamenti szavazás a nyári szünet előtt. Ezalatt először a több mint háromszáz módosító javaslatról döntenek, majd az Országgyűlés költségvetési bizottsága visszavonul, hogy kiszámítsa, az esetleges változtatások miként érintik a fő számokat. A testület ülése alatt több indítvány záróvitáját is lebonyolítják, ezeket az ülésnap végén szintén elfogadhatja a Ház.

A 2013-as büdzsé fő számai mellett csütörtökön megszavazhatják még a kormány Erzsébet-programról, illetve a hulladékról szóló törvényjavaslatát, és módosíthatják a tankönyvpiac rendjéről, valamint a köznevelésről és a felsőoktatásról szóló jogszabályokat, továbbá elfogadhatják azokat a változtatásokat, amelyek egységesítenék a rendészeti feladatokat ellátók tevékenységéről szóló szabályokat, és a rendőrséget is bevonnák az iskolakerülés elleni fellépésbe.

A nap végén a levezető elnök feladata lesz összehívni az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülését, azt várhatóan szeptember 10-én tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik