Belföld

A Vöröskereszt önkéntesei segítenek a röszkei átkelőnél

roszkei-torlodas(210x140)(1).jpg (röszkei torlódás)
roszkei-torlodas(210x140)(1).jpg (röszkei torlódás)

A hétvégi csúcsidőszakokban a Magyar Vöröskereszt önkéntesei segítik az utasokat a röszkei határátkelőhelynél.

Éberhardt Gábor alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, a Nyugat-Európából nyári szabadságukra hazatérő, majd a vakáció leteltével visszainduló vendégmunkások miatt a röszkei határátkelőhelynél hosszú, esetenként többórás sorok alakulnak ki.

A 35-40 fokos kánikulában a várakozó utasok között gyakoriak a rosszullétek, ezeket elsősorban a szolgálatot teljesítő határrendészek látják el, a súlyosabb esetekhez azonban rendszeresen riasztani kell a mentőket is – közölte az alezredes.

A Vöröskereszt önkéntesei a nyári csúcsidőszakban csütörtöktől vasárnapig reggel 7-től este 8-ig teljesítenek szolgálatot az átkelőnél, ahol ilyenkor napi 25-30 ezer ember is megfordul. A párban dolgozó önkéntesek feladata, hogy észleljék, ha valaki rosszul lesz, és stabilizálják az állapotát a mentők kiérkezéséig.

Túri Mihály, az OMSZ dél-alföldi vezető mentőtisztje hangsúlyozta, a hőség és a fáradtság következtében kialakuló, gyorsan súlyossá, akár életveszélyessé is váló kórképek esetében fontos, hogy a páciens a lehető leggyorsabban megfelelő ellátást kapjon. A mentőszolgálat szakemberei ezért szimulátorok és szituációs gyakorlatok segítségével célzott elsősegélynyújtó képzést tartottak a Röszkén szolgáló határrendészeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik