Belföld

Székesfehérvári delegáció az Európai Parlamentben

Három nemzetközi meghívásnak tett eleget az elmúlt héten Mészáros Attila. Az ifjúsági tanácsnok „A mi Európánk” vetélkedő győztes csapataival közösen ismerkedett Strasbourgban az Európai Parlament munkájával.

Ezt követően német testvérvárosunk megalapításának 850. évfordulójára szervezett ünnepségeken vett részt, ahol egy háromfős delegáció is képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát. Mészáros Attila külföldi útját az ausztriai St. Pöltenben zárta, ahol az új városi labdarúgó-stadion avatásán vett részt.

Az Európai Unió szervezeti felépítését, a döntéshozatali helyszíneket és a Kárpát-medencében élők uniós képviselőit is megismerhették azok a diákok, akik sikeresen szerepeltek „A mi Európánk” című vetélkedőn. A versenyt a székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Pécsi Tudományegyetem BTK Politikai Tanulmányok Tanszéke hirdette meg a magyarországi, és a határon túli magyar középiskolások számára a 2011/2012 tanévben.  A verseny célja volt, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését.

Az Európai Parlamentben folyó munkával a verseny fővédnökei Herczog Edit magyarországi és Bauer Edit szlovákiai EP-képviselők ismertették meg a negyvenfős delegációt.  Székesfehérvár önkormányzata nevében Mészáros Attila tanácsnok vett rész a strasbourgi látogatáson. Az ifjúságért felelős képviselő kiemelte, a fiatalok számára hasznos, hogy nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megismerhették az uniós törvényhozás helyszíneit és az ott folyó munkát.

Ezt követően Mészáros Attila Székesfehérvár német testvérvárosába látogatott el. Schwäbisch Gmünd idén ünnepli alapításának 850. évfordulóját. Az egész éves jubileumi programok sorában július első hétvégéjén testvérvárosi találkozót szerveztek, amelyen Székesfehérvár Önkormányzatának képviselői: Horváth Miklós Csaba, Juhász László és Viza Attila is részt vettek. A Johannes templom tövében felállított színpadon gyermekek és fiatal színészek „Mimen, Schwert und Eifersucht” címmel Barbarossa Frigyes trónra jutásának történetét adták elő történelmi játék keretében. Mészáros Attila tanácsnok találkozott a település alpolgármesterével, dr. Joachim Bläse-vel, aki többször járt már Székesfehérváron. A mostani megbeszélésükön szó esett a jelenlegi együttműködésekről és javaslatok hangzottak el arra nézve, hogy a jövőben mely területeken lehet erősíteni még Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd kapcsolatát.

A testvérvárosi ünnepségekről egy sportlétesítmény átadására utazott tovább Mészáros Attila. St. Pölten új stadionjának avatásán képviselte Székesfehérvár polgármesterét. A St. Pölten város kezdeményezésére 1995-ben alakult Európai Középvárosok Szövetsége hálózat egyik alapító tagja Székesfehérvár is. A megyeszékhely és az osztrák város kapcsolatfelvétele a Lions Klubok együttműködése révén újult meg. A Székesfehérvári Első Lions Klub testvérklubja a St.Pölten-i, amelynek tagja Mag. Matthias Stadler, az osztrák város polgármestere is. Az ő meghívására érkezett Mészáros Attila tanácsnok Ausztria legifjabb tartományi fővárosába, az új városi labdarúgó stadion átadására. A nyolcezer férőhelyes létesítményt másfél év alatt, 26 millió Euróból építették fel. A beruházásra fordított összeget az osztrák állam, az Alsó-Ausztria szövetségi tartomány és St. Pölten városa biztosította közösen. A stadion ünnepélyes avatását követően a város vezetője és Székesfehérvár tanácsnoka a két település közötti kapcsolatépítés lehetőségeiről tárgyalt..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik