Belföld

Eső esik vagy kisüt a nap? Hol várható zivatar?

Hidegfront hatására tovább hűl a levegő; napsütésre, záporra, zivatarra egyaránt felkészülhetünk.

Észak-, Északnyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A Kelet-európai-síkság középső része fölött egy hullámzó frontrendszer okoz többször felhős időt, és ott szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Közép-Európa időjárását helyi hatások alakítják, a sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok fordulnak elő.

Szárazföldünk déli tájainak időjárását anticiklon határozza meg, arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északnyugati felén 15, 23, délkeleten pedig 27, 37 fok között változik. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé változó nedvességű, eleinte még labilis, majd egyre stabilabb levegő áramlik.

Szerdán túlnyomóan napos, gomolyfelhős idő várható, északon és nyugaton több helyen, másutt néhol alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Késő délutántól, estétől északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar, néhol jégeső, felhőszakadás. Csütörtökön csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, de délelőtt északkeleten, keleten még zápor, zivatar lehet. Délután nyugaton ismét megnövekszik a felhőzet, ott kisebb eső előfordulhat. A mérsékelt, változó irányú szél estétől északnyugatira fordul, és többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24, 30 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik