cet
Belföld

Alakul a balhé a CET épületénél

A főváros birtokba venné, a kivitelező viszont nem adja.

Kapcsolódó cikkek

A Duna-parti CET-komplexum kivitelezői, a WHB konzorcium tagjai nem adják át a területet a fővárosnak, mivel szerintük a Fővárosi Ítélőtábla nem őket, hanem a beruházót, a Porto Investmentet szólította fel az átadásra, az ingatlan viszont nem az ő birtokában van.

A Fővárosi Önkormányzat szerdán közleményben tudatta, a jogerős ítélet elrendeli, hogy 15 napon belül a Porto és a WHB ürítse ki az ingatlant, és adják azt a Fővárosi Önkormányzat birtokába. Erre reagálva a kivitelezők közölték, mivel Budapest eddig nem tette lehetővé az épület műszaki átadás-átvételét, az jelenleg is építési területnek minősül, ahol a kivitelező jogszerűen tartózkodik.

Hangsúlyozták, hogy addig nem adják át az épületet, amíg az elszámolás meg nem történik, mivel a kivitelezők nem fogadják el, hogy Budapest fizetés nélkül „térdre akarja kényszeríteni” őket.

A Fővárosi Közgyűlés június 20-i ülésén döntött arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Budapest birtokba veheti az épületet. A bíróság azt is kimondta, hogy Budapest 2011 januárjában jogszerűen hívta le a bankgaranciát. A Porto Investment a közgyűlés döntésére reagálva azt közölte, hogy annak jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához, de a döntéssel újra „azt a gyanút támasztja alá” a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban.

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés szünetében azt mondta, el kell számolni a kivitelezőkkel, ezt az ügyet kezelő Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes vezeti majd. Hangsúlyozta, nem a főváros miatt nem jutottak pénzhez az alvállalkozók, mivel őket nem a fővárosnak kell kifizetnie. Ez a jogilag és pénzügyileg tisztázatlan helyzet következménye.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik