Belföld

Vörös csillagot viselni nem bűncselekmény

fratanolo jános (fratanolo jános, )
fratanolo jános (fratanolo jános, )

A Kúria felmentette az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét.

A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, mondván, Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik. Az unión belül ugyanis nem tiltott jelkép a vörös csillag, csak idehaza, és a szimbólum korlátozása nálunk indokolatlanul olyan széles körű, amely már a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozza.

A Kúria ugyanakkor megjegyezte: nem jelenthető ki az, hogy a vörös csillag viselése miatt soha senkit nem lehet megbüntetni. Minden esetben azt kell vizsgálni, hogy e mögött milyen szándék húzódik.

Az ügy előzménye, hogy Fratanolo nyolc évvel ezelőtt egy ötágú vörös csillagot viselt a zakója hajtókáján a május elsejei felvonuláson, majd így nyilatkozott az egyik televíziónak, ezért a Pécsi Ítélőtábla megrovásban részesítette. A Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke a strasbourgi bírósághoz fordult.

Az ott született ítélet szerint Magyarország megsértette a politikus szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, és 4 ezer euró kártérítés, valamint 2400 euró perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Két kormánypárti honatya javaslatára a parlament a közelmúltban úgy határozott, hogy a pártok állami támogatásából fizetik ki az összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik