Belföld

Toldi, a magyar Jedi

A nagyszabású előadás, mely egyben a vidéki és szabadtéri premier, augusztus 11-én és 12-én lesz látható történelmi belvárosunk díszletei között.

A Ghymes együttesből ismert Szarka Gyula zenéje, Arany János csodálatos alapműve, és az ExperiDance tánckarának lélegzetelállító előadása egy olyan szentháromság, amely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt majd mindenki számára.

Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón elmondta: megtiszteltetés, hogy belvárosunkban ilyen produkciót köszönthetünk. Bízunk benne, hogy nagy érdeklődésre fog számot tartani, mind a fehérváriak, mind pedig a turisták körében. Az augusztusi nyári estéken feledhetetlen szórakozást nyújt majd. A belvárosban lakóktól pedig már előre elnézést kérünk az esetleges kisebb kellemetlenségekért.

Nehéz a régi hagyományokat újragondolni, de a Ghymes zenéjével megfűszerezve Arany művét, új műfajt próbálunk teremteni és meghonosítani, ez pedig a musical költemény. A székesfehérvári lesz a szuperprodukció vidéki premierje, ősbemutatója, ezzel az állomással indul hódító útjára a Toldi. Két szereposztásban, Gödöllőtől Nagykanizsáig láthatják majd az érdeklődők, és az országhatárnál sem fékez le az ExperiDance.Toldi tulajdonképpen a magyar Jedi. Kellenek ezek az új generációs hősök a fogyasztói társadalomban elkényelmesedett, műanyag celebeken nevelkedett ifjúságnak. Szükség van a példaértékű ikonokra és eszményképekre. Talán így megkedveltethetjük velük a színházat, az olvasást- fejtette ki Vona Tibor ügyvezető igazgató.

Román Sándor koreográfus hozzátette: a világ 10 legjobb tánctársulatának egyikeként teszünk az országért, a nemzetért, az országimázsért. Az, hogy mi vagyunk a magyar kultúra utazó nagykövetei nagy felelősség, de nagyon nemes feladat. Az ExperiDance eredetiségével, nem másolva az amerikai és külföldi trendeket, önálló gépezetet hozott létre, mely bátran versenyezhet a világgal. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy mi magyarok, a világ néptánc nagyhatalma vagyunk.

Román Sándor koreográfus szerint a Toldi üzenete, hogy mit tudunk a ma generációjának, az ifjúságnak átadni. Kellenek az új hősök és férfiideálok, amivel azonosulni lehet. Toldi Miklós a küzdés és az újrakezdés megtestesítője. Megmutatja, hogy talpra lehet állni megtisztulva, a nehézségeket legyűrve, ebben példakép lehet mindenki számára. Ami az előadás technikai részét illeti, lehet eső, lehet 40 fokos hőség a táncosok akkor is repülni, ugrani, táncolni fognak a színpadon.

A Toldi első pillanatban magával ragadja majd a nézőket. Ahhoz, hogy a maradandó élménynek a részesei lehessünk, jegyet kell váltani a Tourinform irodájában. Az előadást látványos fénytechnika kíséri, ezért a kezdés időpontjának sötétedésre kell esnie, a darab befejezése fél 11 körül várható. Emiatt kérjük a Belváros lakóinak megértését–mondta el F. Szegő Krisztina.

Korom Norbert, a mű producere belvárosunkra vigyázva, kocsiját távol hagyva érkezett meg a sajtótájékoztatóra. Szerinte ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű produkció megvalósuljon, a mai magyar kulturális viszonyok között valóságos keresztes háborút kell folytatni. Ellenszélben, magánfinanszírozással jön létre a produkció. Ezenkívül Székesfehérvár Önkormányzata 1,4 millió forinttal támogatja a fehérvári premiert.

Fontos bejelentést tett Vona Tibor: tegnap dőlt el, hogy az új generációs értékek továbbvitelének missziója Havasi Balázzsal, a 11 platinalemezzel rendelkező kortárs zeneszerzővel és zongoraművésszel karöltve folytatódik tovább. Újabb elsöprő erejű színpadi show van készülőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik