Belföld

Fehérvári kultúrmisszió

Budapesten tárgyaltak a megyei könyvtárak és múzeumok további működtetéséről.

„Székesfehérvár képes és kész felvállalni azt a kultúrmissziót, amelyet a megyei könyvtár és a múzeum egyes tagintézményeinek jövőbeni működtetése jelent.” – erősítette meg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának frissen kinevezett államtitkára hívott össze egyeztető megbeszélést hétfőre a megyeszékhelyek képviselőinek. A kormány elképzelései szerint ugyanis a jövőben ők vennék át a megyei könyvtárakat és a megyei múzeumok megyeszékhelyeken működő szervezeti egységeit, illetve tagintézményeit.

„A találkozó összehívását az indokolta, hogy a kulturális ügyekért felelős államtitkár még júliusban a kormány elé szeretné terjeszteni az átadás részleteit tisztázó jogszabály tervezetét. Ez azért is fontos, hogy a megyei jogú városok az ősz folyamán már az új helyzet ismeretében tervezhessék a következő évet.” – áll a minisztérium által a találkozóról kiadott közleményben.

Mint az egyeztetésen elhangzott: a pontos határidőket és feladatokat az új struktúra szakmai részleteinek kidolgozása után lehet majd meghatározni.

„Székesfehérvár képes és kész felvállalni azt a kultúrmissziót, amelyet a megyei könyvtár és a múzeum fehérvári tagintézményeinek működtetése jelent. Városunk eddig is részt vállalt számos együttműködésben, közös kiállításban és kulturális célú fejlesztésben. A most előkészítés alatt álló döntéssel megvalósulhat a még méltatlanul hiányzó várostörténeti gyűjtemény is. Örülök, hogy a megyei könyvtár és a múzeum szakmai stábja ezentúl folyamatosan együtt dolgozhat a működtetést felvállaló székesfehérvári önkormányzattal. Fejér megye központjaként mindent megteszünk, hogy méltón ellássuk a város közigazgatási határain is átnyúló feladatokat.” – mondta el a megbeszélés kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ajánlott videó

A férfiasság válsága régi mantra, már az ókoriak is a férfivirtus hanyatlásáról beszéltek. Tevesz László történész a természeti népek beavatási rítusaitól a Pál utcai grundon át a punkig és a Harcosok klubjáig húz ívet, hogy aztán maga is csak hiányt találjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.