Belföld

Magyar–román határ menti felnőttképzési program indul

Békéscsaba és Arad térségében határ menti euro-vállalkozó felnőttképzési program indul, a projekt a magyar–román határ menti együttműködés keretében valósul meg.

A projekt a békéscsabai MTESZ, az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem és a romániai kis- és középvállalkozások regionális szövetségének együttműködésében valósul meg – mondta Gólya Pál, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Békés megyei szervezetének ügyvezetője az MTI-nek. Kiemelte: a térség munkaadói és munkáltatói javaslatai alapján készültek el a vállalkozóvá válást és a már működő mikrovállalkozásokat segítő képzési és szemléletformáló programok.

„A munkaerőpiacon hasonlóak a gondok Békéscsabán és Aradon, a munkanélküliek között jelentős a közszférából kikerülők aránya, a projekt elsősorban részükre nyújt alternatív munkalehetőséget” – tette hozzá az ügyvezető.
A határ menti euro-vállalkozó felnőttképzési programban összesen 144 fő vállalkozni szándékozó vesz részt – mondta Máthé Ilona projektmenedzser, a program ötletgazdája.

Szólt arról, hogy a képzések június 11-től folyamatosan indulnak és 12 hónapon át tartanak, a résztvevők kilenc oktató-nevelő és szemléletformáló program közül választhatnak, ilyen például a határ menti gazdasági jog, a pénzügyek és számvitel, a társadalmi és gazdasági ismeretek Arad és Békés megyéről. A magyar résztvevők a projekt keretében román nyelvet is tanulhatnak, és egyszerre több modulon is részt vehetnek a vállalkozni szándékozók.

A kkv-szektor szerepe meghatározó Románia gazdasági teljesítményében, a vállalkozások 90 százalékát képviselik a kis- és közepes cégek, különösen az ország fejlettebb részén, Nagyvárad, Arad és Temesvár térségében – mondta Mihaela Breaz, a Frimm Vest Arad ügyvezetője az MTI-nek, a romániai kkv-szövetség nevében.

Hozzátette: a most induló projekt a képzéseken túl új gazdasági és üzleti kapcsolatokra nyújt lehetőséget a MTESZ békéscsabai szervezete, az aradi kkv-szövetség és a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik