Belföld

Fejleszteni kell az építőipart

épülő ház (épülő ház)
épülő ház (épülő ház)

A munkahelyek megtartása és a foglalkoztatás javítása érdekében fejlesztésekre, beruházásokra van szükség az építőiparban – jelentette ki Czomba Sándor.

A magyar kormány egyik legfontosabb feladata, hogy 2013-ban olyan hazai és uniós beruházásösztönző forrásokat találjon, amelyek kimozdíthatják a holtpontról az építőipart, és ezen a területen is számottevő javulással kecsegtethetnek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Clean Star Complex Kft. munkahelyteremtő beruházása támogatási szerződésének aláírása alkalmából rendeztek.

A hazai építőipar nem a virágkorát éli, az elmúlt években az ágazatban mintegy 20 ezer munkahely szűnt meg. Azon vállalkozások előtt azonban, amelyek a válságban is képesek talpon maradni és fejlődni, a gondok elmúltával komoly lehetőségek nyílnak meg – hangsúlyozta az államtitkár.

Az építőipar helyzete a teljes munkaerőpiac szempontjából is fontos, hiszen a mezőgazdaság mellett ez az az ágazat, amely gyorsan, nagy számban képes akár képzetlen munkaerőt is felszívni – mutatott rá Czomba Sándor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium februárban hirdetett pályázatot a mikro-, kis- és középvállalkozások számára munkahelyteremtő beruházások támogatására. A pályázatok szigorú formai és tartalmi szűrését követően végül 584 vállalkozás nyert el mintegy 7,3 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő támogatást 4010 új munkahely kialakításához.

Az 57, sikerrel pályázó Csongrád megyei vállalkozás egyike az 1993-ban létrehozott Clean Star Complex Kft. A magyar magánszemélyek tulajdonában álló építőipari cég a 38 millió forintos pályázati támogatásból mini kotró- és teleszkópos rakodógépeket szerez be, amelyek a magas- és mélyépítési munkák elvégzését teszik hatékonyabbá. A fejlesztéseknek köszönhetően a cég húsz álláskereső felvételével 54 főre növeli a foglalkoztatottak számát.

Varga Róbert ügyvezető az MTI-nek elmondta: a vállalkozás fő partnerei Magyarországon tevékenykedő multinacionális cégek. A Clean Star Complex Kft. árbevétele 2011-ben 620 millió forint volt, a jelenlegi szerződésállomány alapján pedig már biztos, hogy idén is sikerül folytatni az elmúlt három esztendő növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik