Belföld

Ételt osztott Novák Ferenc és Csuja Imre

ételosztás-csuja (gyermekétkeztetés, ételosztás, csuja imre)
ételosztás-csuja (gyermekétkeztetés, ételosztás, csuja imre)

Kétszáz család jutott élelemhez kedden délelőtt a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a METRO Áruház és a Szegedi Szabadtéri Játékok jóvoltából.

Immáron negyedik éve segít a Gyermekétkezetési Alapítvány a rászoruló gyerekeken és családokon országszerte az „Adj, hogy ehessenek” című akciójuk során, amelyhez három éve a METRO Kereskedelmi Kft. is csatlakozott. Kedden a szegedi Dóm téren osztottak ki 200 darab, egyenként 9,5 kilogrammos csomagot az önkormányzat által kiválasztott többgyermekes családoknak.

Berta Klára, a GYEA PR munkatársa köszöntötte a gyerekeket és szüleiket. Az önkormányzat nevében Kozma József jelent meg az eseményen, aki elmondta: „Köszönjük a GYEA munkáját, mert ha létezik egy ilyen szervezet, akkor az önkormányzatok és az állam gondoskodása is megsokszorozódhat”.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina elmondta, hogy már másodjára fogtak össze az alapítvánnyal, hogy együtt segíthessenek. Amellett, hogy a Hegyen-völgyön lakodalom produkció művészei, Novák Ferenc és Csuja Imre részt vettek a Dóm téri eseményen. Az igazgató asszony minden rászoruló családot meghívott a Hegyen-völgyön lakodalom előadására,Csuja Imre pedig személyesen adta a szülők kezébe az ételcsomagot. Az akciót azért ütemezték a nyári szünet közepére, mert sok gyerek meleg ételt sajnos csak az ingyenes menzai ellátás során kap, így a szervezők gondoskodni szerettek volna a vakáció alatti étkeztetésről is.

A METRO Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől, Kurbl Yvette-től azt is megtudtuk, hogy tavalyhoz képest megkétszereződött a csomagok száma, valamint egyenként háromezer forintot érnek. Tartalmaznak tésztát, olajt, lisztet, burgonyát, húskonzervet, narancsot és különböző készételeket. „A METRO fő kompetenciája az élelmiszer kereskedelem, illetve azok adományként való eljuttatása a rászorulókhoz, különösen gaz ez a gyermekekre, akiket különböző módokon és formában támogatunk” – tette hozzá Krubl Yvette.

Fontos felismerni azt, hogy mennyire szükségünk van ilyen és ehhez hasonló alapítványokra, mert sajnos vannak rászorulók, és a többség feladata lenne, hogy segítsenek” – emelte ki Csuja Imre a GYEA fontosságát. Magyarország lakosságának körülbelül 7 százaléka él mélyszegénységben. A súlyos szegénységben élő 18 év alattiak aránya a 2008. évi 21,5 százalékról 2010-re 28,8 százalékra nőtt. Ezért is van szükség a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételosztási akcióira és a pénzgyűjtéseire, hogy a gyerekek éhségét mérsékelni lehessen, még ha csak egy kicsit is.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik