Belföld

Átneveléssel küzd a hálapénz ellen Szócska Miklós

szócska miklós (ingyenes, )
szócska miklós (ingyenes, )

Az egészségügyi államtitkár szerint hiába riogattak, nincs káosz az ágazatban. Sőt, hamarosan megkezdi működését az új betegjogi, valamint a pszichiátriai és addiktológiai központ.

A központi információs szolgálat adatai alapján kezdik megtanulni a szakemberek az új egészségügyi ellátási rendet. Ugyanakkor sok visszajelzést kapott az államtitkárság a szisztéma startja, július elseje óta. Kiderült például, hogy egy település „ésszerűtlenül sorolódott be”, mert bár közelebb volt az adott kórházhoz, tömegközlekedéssel nehezebben lehetett megközelíteni. Az ilyen jellegű hibák kijavítását megkezdték – mondta el a távirati irodának Szócska Miklós.

A szakállamtitkár bejelentette: folytatódnak a fejlesztések, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház és az Országos Idegtudományi Intézet együttműködésében biztosítható az új pszichiátriai és addiktológiai módszertani központ, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet létrehozása. Az új betegjogi központ létrehozásán is dolgoznak, a tervezet közigazgatási egyeztetés alatt áll.

Programozás

Szócska arról is beszélt, hogy szigorúan fellépnek a beszállítói „ösztönzések” ellen is. Egy példát is említett: eddig a különböző háttéralkuk miatt az intézmények kétharmada drágábban szerezte be a földgázt, mint ahonnan most a központi közbeszerzési licit indult.

A hálapénz felszámolásához sok pénzre és „kulturális átprogramozásra” van szükség. Ezt a munkát is megkezdték már azzal, hogy a rezidenseknek kiírt ösztöndíjprogram feltételei között szerepel, az érintettek nem fogadhatnak el hálapénzt, továbbá az ágazatban megkezdték a bérrendezést – jegyezte meg az államtitkár.

Lecsapnak a kibúvókra

Ennek egyik fedezete a népegészségügyi termékadó, amelyből május végéig csaknem 7,5 milliárd folyt be, vagyis időarányosan gond nélkül teljesül a tervezett bevétel. Ugyanakkor jelenleg csak egy multinacionális cég fizet ilyen közterhet az általa gyártott energiaital után.

A következő lépésként azokkal a termékekkel bővítik az érintett készítmények körét, amelyek gyártói az összetétel megváltoztatásával bújtak ki a kötelezettség alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik