Belföld

Tarlós: a többség a kisebbségek összessége

Tarlós István (Tarlós István)
Tarlós István (Tarlós István)

A főpolgármester szerint csak oktatással lehet harcolni az antiszemitizmus ellen. Ugyanakkor nemcsak a történelemre kell nevelni az embereket, hanem a toleranciára is.

Erősíteni kell a társadalmi összetartozás érzését. Nem pusztán az önérvényesítésre és az önmegvalósításra, hanem az elfogadásra kell nevelni a következő nemzedékeket – mondta Budapest főpolgármestere a Fővárosi Önkormányzat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Élet Menete Alapítvány kiállításának hétfői fővárosi megnyitóján.

Az Elhurcolt életek című, a magyarországi holokausztról szóló kiállítás megnyitóján Tarlós István felhívta a figyelmet: a társadalmi hovatartozás érzése biztonságot ad, az egészséges társadalom pedig arra épít, hogy “a többség olykor nem más, mint a különböző kisebbségek összessége”.

A főpolgármester kiemelte, hogy sok életet mentettek meg azok, akik vállalták “a szeretet legerősebb megnyilatkozását, az önfeláldozás veszélyét”. Mint mondta, a kiállítás megnyitóját Raoul Wallenberg svéd követségi titkár Budapestre érkezésének évfordulójához időzítették. A diplomata a gettókba zárt zsidóságnak segítséget adott, szervezőkészségének köszönhetően pedig több tízezer ember életét mentették meg.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Horthy Miklós “a magyar közigazgatás együttműködésével 56 nap alatt 437.402 vidéki zsidó embert adott át megsemmisítésre a halálgyáraknak”, Wallenberg pedig akkor érkezett Magyarországra, amikor befejeződött a vidéki zsidóság deportálása a koncentrációs táborokba. Szerinte 68 évvel a vészkorszak után ismét felerősödtek az antiszemita hangok az utcán, és “sajnos esetenként a Parlamentben is”.

Klacsmann Borbála, az Élet Menete Alapítvány önkéntese, a kiállítást elkészítők egyike azt mondta: a holokausztról rengeteg tévhit terjedt el, ezért fontosnak tartják, hogy a kiállítás minél közérthetőbb legyen. Ennek jegyében személyes visszaemlékezéseket és térképeket is szerepeltetnek a tárlaton. A tárlat augusztus 9-ig nézhető meg a Főpolgármesteri Hivatalban, az V. kerületi Városház utca 9-11. szám alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik