Belföld

Százmilliárdos károkat okozhat a hőség a gabonatermésben

„Akár kétmillió tonnával kevesebb kukorica teremhet idén aforróság miatt, amely már önmagában 100 milliárdos bevételkiesést, és így 30–35 milliárdos jövedelemcsökkenést jelent” –sorolta a Világgazdaságnak a hőség okozta károkat Raskó György. Az agrárközgazdász azt mondta, hasonló a helyzet a napraforgó kapcsán is.

Több százmilliárd forintos nagyságrendű kárt okozhat a mezőgazdaságban az elmúlt hetek szokatlanul forró időjárása, így az idén az agrárium biztosan nem húzza fel a GDP-t – írta a hétfői Világgazdaság.

Tartós hőség esetén az egyes gabonák termésmennyisége akár 20-30 százalékkal is elmaradhat attól, amennyire 32 fok alatt nappali hőmérséklet esetén lehetne számítani – mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Ez tovább emeli az amúgy is magas takarmányárakat, amelyek a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőhetnek idén.

Bajban vannak az állattenyésztők is – írja a lap. Hetente egymilliárd forintot tesz ki csak a baromfitenyésztők közvetlen kára – becsülte meg a veszteséget Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, aki emiatt 10-15 százalékos áremelkedést jósol.

„Az egyensúly eléréséhez kell az is, hogy az üzemek 10-15 százalékkal növeljék átadási áraikat, amely hasonló mértékű fogyasztóiár-emelkedést von maga után. Nagy a baj, ha az állami segítségnyújtás és az áremelés elmarad, akkor borul minden” – mondta a BTT elnöke

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik