Belföld

Minőségi a magyar dinnye – mire figyeljünk vásárláskor?

dinnye (dinnye)
dinnye (dinnye)

A hosszú napsütéses órák kedveztek a görögdinnye érésének hazánkban. Az idei szezonban lédús, édes dinnyék nőttek a magyar földeken. Az árakról a termelők, a multik és a kormány közösen határozott: 100 forint alatt nem lehet árulni kilóját.

Az idei szezon hét héttel később kezdődött meg, méghozzá a múlt hétvégén. A meleg, napsütéses időjárás rendkívül kedvezően hatott a görögdinnye érésére, hiszen minél több a napsütéses órák száma, annál jobb minőségű gyümölcs terem. Ezáltal hazánk dinnyeföldjein kizárólag első osztályú, remek ízű, lédús lett a termés. A terműterület ugyan csökkent, ám a hozam ennek ellenére megnőtt. Ötezer hektárnyi területen közel 150 ezer dinnye termett Magyarországon az idei szezonban – nyilatkozta a Győr24-nek Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke.

„A multik, a kormány és a termelők közös megállapodása alapján a magyar dinnyét minimum 100 forintos áron lehet értékesíteni, így a gazdák nyeresége is megmarad” – tudtuk meg. Száz forint alá tehát sehol sem vihetik a gyümölcs árát.

Vásárláskor nem árt megbizonyosodni arról, hogy a dinnye valóban minőségi és érett. Sok helyen nincs lehetőség arra, hogy meglékeljék és megkóstolhassuk a terméket. A szakembertől megtudtuk, mire kell ebben az esetben figyelni.

„A dinnye csumáját kell megnézni, amennyiben zöld, akkor a termés friss, nemrég szedték, ám ha el van száradva, akkor több mint egyhetes is lehet, s ezzel megnő annak kockázata, hogy a minősége is megromlott” – mondta el Simonka György.

A magyar dinnye ismertető jele, hogy inkább gömbölyű, semmint hosszúkás, mint néhány küldöldről importált társa. A magyar terméseken a dinnyeszövetség emblémája, egy kis zöld pipa is megtalálható. Ha a felsorolt intő jeleket figyelembe vesszük, biztos, hogy jó minőségű magyar dinnye kerül az asztalra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik