Belföld

Döglött lovak egy mélykúti birtokon

ló (ló)
ló (ló)

Újabb elpusztult ló és birkák tetemeit találták meg a halasi állatvédőrök annak a mélykúti gazdának a portáján, akit fél évvel ezelőtt hanyag állattartás miatt már figyelmeztettek egyszer.

Akkor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága pénzbírsággal sújtotta az állatok tulajdonosát, mert több tucat birkatetemet, és rendkívül elhanyagolt állapotban lévő lovakat találtak nála. Úgy tűnik, rájár a rúd a gazdára, az elmúlt hétvégén az ő birkahodályait gyújtották fel tinédzserek, több mint száz birka és egy kutya is elpusztult a tűzben, a kára közel tízmillió forint. A négy gyerek közül csak egy töltötte be a 14. életévét, ellene a rendőrség eljárást indított.

A Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat munkatársai legutóbb három hete ellenőrizték a mélykúti gazda birtokait, előzetes bejelentés nélkül érkeztek. A kerítésen kívülről szemrevételezték a lovas karámot, ahol egy ponyvával letakart ló teteme volt, a szomszédok elmondása szerint néhány nappal korábban egy másik elpusztult ló is hevert az udvaron. A gazda másik birtokán is elhullott birkák szétmarcangolt maradványait találták meg az állatvédők. A portán lévő kutyáknak sem volt vizük, ráadásul az egyik eb egy alig egyméteres madzaggal volt kikötve egy fához.

Ennél azonban szomrúbb, ami ez után következett, az elmúlt hétvégén, nyári szünetüket töltő gyerekek éppen ezt a birkahodályt gyújtották fel unaloműzésként, több mint száz állat elpusztult, több mint 150 szénabála elégett, a telep több épülete teljesen megsemmisült. A tűzben elégett az  egyik láncra kötött kutya is. A gazda kára csaknem tízmillió forint. A négy gyerek közül még csak egyikük büntethető, ellene rendőrségi eljárás indult. Néhány nappal később a megmaradt baromfikat is ellopták, a tanyáról. A tűz elől megmenekült birkák sincsenek biztonságban, félő, hogy valaki rájuk is szemet vet, a fosztogatók már elvittek mindent, ami megmaradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik