Belföld

WC-nek használják a pesti belvárost

Lépcső a Nyugatinál (lépcső, Nyugati Pályaudvar)
Lépcső a Nyugatinál (lépcső, Nyugati Pályaudvar)

Hetente harmincezret költenek a Nyugati téri csigalépcső takarítására, a terület mégsem tiszta. Egy ingyenes illemhely megoldást jelentene, de nincs rá pénz.

Orrfacsaró bűz és gyanús foltok fogadják a 206-os busz utasait nap mint nap. Bár a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) hetente takarítja a Nyugati téri csigalépcső környékét, így sem bírják a környék hajléktalanjainak tempóját, akik rendszeresen oda járnak WC-re.

Az elmúlt napok hőségében szinte gőzölgő aszfalt ráadásul még jobban felerősíti a szagokat, így olykor kimondottan gyötrelmes a buszra várni.


Ez várja a Nyugatira érkező turistákat
Fotók: Neményi Márton

Bár az aluljáróban és a pályaudvaron is van nyilvános illemhely, mindkettő fizetős, így a hajléktalanok más megoldás után néznek.

Megkerestük az ügyben az FKF-et, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szóban forgó, fokozottan szennyezett területet a vállalat dolgozói minden nap takarítják, a hétvégéken pedig elvégzik a fertőtlenítő mosását, összesen tíz órában. „Az így elvégzett munkák költsége hetente körülbelül huszonnyolc-harmincezer forint plusz ÁFA” – mondta Csébi Tamás kommunikációs vezető.

Felvetettük, hogy nem lenne-e érdemes egy ingyenes illemhelyet létrehozni és európai körlmények közé terelni a folyó ügyeket, ám Csébi Tamás szerint erre nincs lehetőség, mert annak kialakítása több, mint tízmillió forintba kerülne, ráadásul a további fenntartás is költségekkel jár. Hozzátette: a Nyugati téri aluljáróban már van illemhely, ezen felül a pályaudvaron is üzemeltetnek toalettet. Sajnos ezek ingyenesen nem használhatók.


Nem, az nem eső utáni pocsolya

Marad tehát a mocsok-bűz-takarítás körforgás. Egy jó tanács: aki teheti, inkább a kora délelőtti órákban ácsorogjon a Nyugati tér buszmegállóiban – tapasztalataink szerint ilyenkor még viszonylag tiszta a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik