Belföld

Pintér: Elértünk a csúcsig

pinter-sandor(i)(210x140)(1).jpg (pintér sándor, belügyminiszter, )
pinter-sandor(i)(210x140)(1).jpg (pintér sándor, belügyminiszter, )

Rendőrvezetők elbocsátását helyezte kilátásba a belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában.

A kormányváltás után létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat „aktívan és eredményesen” él a provokáció lehetőségével. Értsd: a fedett nyomozók gyakran próbálják „megvesztegetni” a gyanús rendőröket, s aki gyenge, megdől. Erről Pintér Sándor belügyminiszter beszél a Népszabadság szombati számában.

„Egy percig sem volt kétséges, hogy az újfajta fellépés és az új eszközök idővel meghozzák a várt eredményeket. Mondjuk, az induláskor még nem láttuk, nem is sejtettük, milyen mélyen, vagy ha úgy tetszik, milyen magasan érintettek korrupciós ügyekben egyes rendőri vezetők” – így fogalmazott Pintér, utalva a Vizoviczki-ügyre, melyben négy főrendőr volt érintett, köztük a „szervezett bűnözés elleni szolgálat két csúcsvezetője”.

Bármihez hozzáférhettek

Pintér azt mondja: „Elértünk a csúcsig. Addig folyt a titkos felderítés, amíg el nem értük az ügyben érintett legmagasabb szintű vezetőket is.” A belügyminiszter a bizonyítékok alapján állítja, hogy a letartóztatottak képesek voltak észrevétlenül megszervezni az őket lefizető vállalkozó érdekeltségeinek törvénytelen védelmét, valamint képesek voltak akciókat indítani a konkurensek gyengítésére. „Bármilyen információhoz hozzáférhettek, bármilyen indokkal kérhettek segítséget más rendőri szervektől. Feltehetően az akcióikban közreműködő egységek vezetői sem tudták, valójában miben vesznek részt, mi van az adott utasítás, a ’kiemelt akció’ hátterében.”

Többen is repülnek

A botrány számos döntés meghozatalára sarkallta Pintért: „A döbbeneten hamar túljutott a rendőrség, azzal szinte egy időben világossá vált az állomány előtt, hogy ez így nem mehet tovább. Eddig és ne tovább. Nyilvánvalóan lesznek szervezeti és személyi változások. Szeretném azonban nyomatékosan leszögezni, hogy ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a korrupciós üggyel, sőt, a várható változások többségének semmi köze a történtekhez. Lesznek rendőri vezetők, akiknek azért kell távozni jelenlegi beosztásukból, mert nem megfelelő a teljesítményük, de ilyesmire korában is volt már példa. Nyilván nem maradhat meg a jelenlegi keretek között a Nemzeti Nyomozó Iroda sem.

Búcsú az NNI-től

Megalapítása óta létszámában és feladatait, jogosítványait tekintve is jelentősen bővült a szervezet, de ez nem párosult a hatékonyság növekedésével. Szükség van az NNI-re, de úgy, ahogy eredetileg létrehozták, nagy horderejű, országos, de legalábbis több megyére kiterjedő bűnügyekkel foglalkozó nyomozó hatóságként. Ehhez a munkához nincs szükség saját bevetési egységre, figyelői és más titkosszolgálati eszközöket és módszereket alkalmazó csoportokra az irodán belül. Ezek a képességek és az alkalmazásukhoz szükséges tudás ugyanis magasabb szinten megtalálható a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, amelynek törvényben előírt kötelessége minden, efféle eszközök alkalmazására jogosult szerv kiszolgálása.”

A belügyminiszter további vezetői elbocsátásokat helyezett kilátásba: „Akik nem képesek a hatékony és jó működés követelményét szem előtt tartva együttműködni, kénytelen leszek megválni.”

Karbantartás

Az interjúban szó esik a szintén a belügyminiszterhez tartozó közmunkaprogramokról is.”Nyilvánvaló, és ezt a statisztikák is alátámasztják, hogy ahol az emberek nagyobb hányadának van rendszeresen munkája, nem, vagy nem csak segélyekből biztosított a megélhetésük, ott a közbiztonság is jobb – mondja Pintér Sándor. – Ahol gond a megélhetés, a bűnözés is gyakoribb. Kormányra lépésünkkor 595 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, ma a számuk 534 ezer. Ugyanakkor a különböző közmunkaprogramokban országosan több mint 210 ezren fognak idén részt venni, ezen belül a kistérségi Start munkaprogramokban 67 ezren… A különféle programokban részt vevők hasznos munkát végeznek, karbantartják a munkaerejüket, alkalmassá válnak arra, hogy azonnal kiléphessenek a munkaerőpiacra, amiért a segélynél magasabb összeget kapnak havonta.”

A belügyminiszter szerint azzal, hogy ma már csak a kormány jóváhagyásával vehetnek föl hitelt az önkormányzatok, megelőzhető további eladósodásuk. Pintér állítja: a háromezer-kétszáz önkormányzati költségvetés „áttekintése nagymunka, de elvégezhető… a nagy kérdés, hogy a már felhalmozódott adósságot hogyan tudjuk kezelni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik