Belföld

Forró melók és helyzetek

Szenvednek a panelesek és akik kemény munkát végeznek a hőségben.

“Reggel besötétítek és éjjel kinyitom az ablakokat, de így sem tudok aludni, csak szenvedek” – panaszkodott egy, a szegedi tarjáni lakótelepen élő néni, amikor a Szeged24 annak járt utána, hogyan viselik a hőséget, akiknek kijutott a kemény helyzetekből.

Az idős asszony azt mondta: “az alsóbb szinteken még csak hagyján, de én a kilencediken 45 fokot is mérek. Ezen a pénteki eső és szél sem sokat segített, a falak továbbra is ontják magukból a meleget -mondta a hölgy, aki esténként a többi emberrel kiül a ház előtti padra, hogy levegőhöz jusson. “A napokban vittel el a mentők egy hozzánk hasonló, nehezen mozgó férfit, annyira rosszul lett a lakásban az elviselhetetlen melegben” -mondták az emberek.

A Dugonics tér felújításán dolgozó munkások egyike is azt mondta: 36 éve dolgozik az építóiparban, sosem volt könnyű a nyár, de ilyen melegre nem emlékszik. “Kegyetlen ebben az időben dolgozni, alig várom minden nap, hogy hazamehessek” – mondta az 54 éves férfi. A munkás azt is elmesélte: napi 4-5 liter víz fogy a napon dolgozva, és annak aki gép mellett dolgozik még sisakot és mellényt is kell viselnie, különben megbüntethetik őket az ellenőrök.

Az építésvezető hozzátette: bár igyekeznek úgy megszervezni a munkát, hogy minél kevesebbet kelljen az embereknek dolgozniuk a tűző napon, korlátlan ásványvízfogyasztást és óránként rendkívüli szünetet biztosítanak nekik a légkondicionált konténerben, mást nem tudnak csinálni, mert teljesíteni kell. ” Azt a munkafolyamatot amit aznap elkezdtünk, be is kell fejezni, és rendbe is kell tenni utána helyszínt, így van, hogy kitolódik a munkaidő” -mondta az építésvezető.

A Csillag téri lángososok is szenvednek. Reggel hattól este kilencig állnak a bódéban, ahol az olajnál akár ötven fok is van – mesélték. Ráadásul a tészta is gyorsabban kel a hőségben, így többet kell vele foglalkozni- mondták. Ők is rengeteg folyadékot isznak és a közeli közkút vizével locsolják magukat.

A piaci árusoknak sem könnyebb az élete. Az egyik mezőhegyesi dinnyetermelő elmondta: hajnaltól késő estig árulnak a hőségben, de nekik még mindig jobb, mint azoknak, akik a dinnyét szedik a földön. Az árusok ha tehetik, napernyő vagy fa alá vonulnak, de volt olyan asszony is, aki azt mondta: inkább kevesebb pénzt keres, de ő bizony délben hazamegy, annyira elviselhetetlen számára a szélsőséges időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik