Belföld

Versenyképes MÁV-ot ígér Némethné

máv (máv, )
máv (máv, )

Versenyképes kínálatot ígért a MÁV átszervezésével a nemzeti fejlesztési miniszter. Szerinte új társadalmi csoportokat is meg kell célozni, hogy a vasutat válasszák.

A versenyképes kínálat megteremtése érdekében folytatja a közösségi közlekedés átalakítását a kormány – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Budapesten, a 62. Vasutasnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen. A tavasszal elfogadott személyszállítási törvény több évtizedes hiányosságot pótol, egyértelmű finanszírozási kereteket teremt, ami által tervezhetőbbé válik a vasút tevékenysége – mondta a miniszter.

A fejlesztési minisztérium célja, hogy a MÁV egységes szervezetté váljon, a cégcsoport szerkezete pedig korszerű és hatékony legyen. Uniós előírás, hogy a pályavasúti tevékenység teljes mértékben elkülönüljön, ezen a területen sok megoldandó feladat áll a társaság új vezetői előtt – közölte Némethné.

A tárca vezetője kitért arra: a változás és az új törvényben foglaltak végrehajtása érdekében májusban személyi változások történtek a közösségi közlekedés kormányzati és vállalati irányításában. Az átalakítást Fónagy János államtitkár felügyeli kormánybiztosként, a MÁV irányítását Dávid Ilona, a GYSEV korábbi vezetője vette át.

A tervek szerint a jövőben összehangolják a közösségi közlekedési menetrendeket. A két nagy vasúttársaság, a MÁV és GYSEV az eddigieknél sokkal jobban együttműködik majd.

Tavaly hosszú évek óta először nőtt az utasszám – mondta Németh Lászlóné, hozzátéve, hogy a kedvező tendencia fenntartása érdekében folytatni kell a vasúti infrastruktúra fejlesztését, illetve új társadalmi csoportokat is meg kell célozni, hogy a vasutat válasszák.

Beszámolt arról, hogy a szaktárca központi költségvetési forrásból tavaly útjára indította a leromlott állapotú vasúti hidak és műtárgyak felújítási programját. Folytatódik a vasútállomások felújítása is. Közlekedésbiztonsági beruházásokra az Új Széchenyi Terv forrásaiból 14,5 milliárd forintot különítettek el. A balesetek megelőzését és elkerülését szolgáló munka, köztük a vasúti átjárók biztonságosabbá tétele befejeződhet legkésőbb 2015-ben. Összesen 750 InterCity és elővárosi viszonylatban közlekedő vasúti kocsin kezdték meg az internetes elérhetőséget biztosító wifi hálózat kiépítését – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik