Belföld

Orbánék újra a gazdagoknak kedveznek

Forint(960x640)(2).jpg ()
Forint(960x640)(2).jpg ()

Az elmúlt évek személyi jövedelemadóval kapcsolatos változásai olyan furcsaságot is hoztak, hogy 2010-hez képest a jól keresők akkor is jobban élnek, ha azóta egy fillér emelést sem kaptak.

Jövőre is „kisegíti” az állam a jobban keresőket, legalábbis erről árulkodik a költségvetés tervezete – írja a blikk.hu. A személyi jövedelemadóból (szja) ugyanis az idei évre tervezett 1574 milliárd forint után 34 milliárddal vár kevesebbet a büdzsé.

Sőt a kiesés sokkal nagyobb, ha azt is figyelembe vesszük: vélhetően a bérek is növekednek 2013-ban. Ha az emelés átlagos mértéke csak a kormány által az idei évre várt 4,2 százalékos inflációét éri el, úgy a bevételnek jó 60 milliárd forinttal nőnie kellene. Vagyis a be nem szedett összeg így már 100 milliárdos lehet.

A mostani adómegtakarítás azonban nem egyedi, az elmúlt évek változásai is főleg a jobban keresőknek kedveztek. Jól látható ez, ha 2010-től nézzük az adatokat. Az akkori 100 ezer forintból ugyanis még bő 76 ezer maradt meg, míg jövőre már csak 65,5 ezer. Ezzel szemben egy 500 ezres bérből a két évvel ezelőtti 274 ezer forint jövőre már 327,5 ezerre emelkedik.

Mindez olyan furcsaságot is okoz, hogy az adórendszer átalakításával a tehetősebbek fizetése akkor is őrzi értékét, ha még mindig a tavalyelőtti pénzüket kapják. 2010 és 2013 között ugyanis az infláció – ha teljesül az idei 4,2 százalékos cél – kevesebb mint 14 százalékos lehet. A félmilliót kereső dolgozónak azonban bő 19 százalékkal maradt több a zsebében. Így a reálbére jó 5 százalékkal nőtt úgy is, ha munkaadója a válság miatt évek óta nem emelt a fizetésén. Bár a kormány elszánt az egykulcsos adó bevezetésében, szakértők szerint nem kizárt, hogy valamennyit fel kell adnia a terveiből. A múlt héten a nemzetgazdasági tárca olyan munkahelyteremtő és -megőrző programot hirdetett, amihez újabb forrás kell.

„A kiesés valószínűleg abból adódik, hogy a kormány szeretné végre igazi egykulcsossá tenni az szja-rendszert” – mondta Radisov Máté közgazdász. Idén még a havi bruttó 202 ezer forint feletti keresetek nem csak a 16 százalékos kulccsal adóznak, mert a terhet növeli a félszuperbruttó is. Ez utóbbi szűnne meg jövőre. Vagyis az újabb adócsökkentés az átlagbér körül, illetve a felett keresőket gazdagítaná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik