Belföld

Mégsem lesz dugódíj

dugo(1)(960x640)(2).jpg (dugó)
dugo(1)(960x640)(2).jpg (dugó)

A főváros vezetői mégsem ragaszkodnak hozzá.

Sem Tarlós István (Fidesz-KDNP), Budapest főpolgármestere, sem a város más vezetői nem ragaszkodnak a dugódíj bevezetéséhez – közölte György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes pénteken a budapest.hu portálon.

A városvezető azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy az Országgyűlés pénteken 14 igen, 305 nem és 1 tartózkodás mellett leszavazta azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna a behajtási díj kivetését a fővárosban. Nemmel szavazott a javaslatra maga György István is, aki korábban Bagdy Gáborral (KDNP), a főváros pénzügyi főpolgármester-helyettesével közösen nyújtotta be a módosító javaslatot.

György István közleményében azt írta, 2009-ben az akkori városvezetés hozott olyan döntést, amelynek alapján a 4-es metró beruházását támogató európai bizottsági határozat előírta Budapest számára a dugódíj bevezetését. A jelenlegi vezetők “sem most, sem korábban” nem ragaszkodtak a dugódíj bevezetéséhez – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve: a dugódíj egy lehetséges forgalomszabályozási eszköz, de bevezetését több infrastrukturális beruházásnak meg kell előznie, és a bevezetést, ha a tanulmányok ennek szükségességét igazolják, megfelelően elő kell készíteni.

Mint írta, ezek a tanulmányok most készülnek, ha ezek arra jutnak, hogy Budapesten “idő előtti” a személyforgalmi behajtási díj bevezetése, akkor egyeztető tárgyalásokat kell folytatni a kormánnyal a közösségi közlekedés finanszírozásának megoldásáról. Ezzel egy időben azonnal meg kell kezdeni a behajtási díj bevezetésének kötelezettségét előíró dokumentumok módosítását célzó előkészítő tárgyalásokat is.

Az NFM is benne volt

György István azt mondta az Indexnek, hogy alkotmányossági aggályok miatt szavazta le pénteken az Országgyűlés a dugódíj bevezetéséről szóló kormánypárti javaslatot. György hozzátette: az aggályokat az NFM fogalmazta meg a kormánypárti frakcióknak megküldött levelében.

Az Index úgy tudja, az NFM a levelet mások mellett Rogán Antalnak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének is elküldte. Egy kormánypárti képviselő az mondta a portálnak: a pénteki szavazás előtt tájékoztatták a frakciót az NFM kifogásairól. “A politikus szerint ez azonban nem példátlan, korábban is előfordult, hogy elbuktak a kormánypárti képviselők által benyújtott indítványok. Hozzátette: így legalább lesz idő kijavítani a javaslatot, nem az Alkotmánybíróság előtt fog elbukni”.

Az ügyben a portál megkereste a tárcát, ahol azt a választ adták, hogy az Alkotmánybíróság egyik korábbi határozatára hivatkozva fogalmazták meg a kifogásaikat.

Az NFM szerint a parkolásról szóló jogszabályokhoz hasonlóan a dugódíjról szóló javaslat sem szabályozott minden részletet, ezért fennállt annak az esélye, hogy azt is megsemmisíti az Alkotmánybíróság. A minisztérium azt írta: a kérdéskört az őszi ülésszakon tárgyalhatja újra az Országgyűlés, addig pedig el lehet készíteni az alkotmányossági aggályokat kiküszöbölő szövegváltozatot. A tárca hozzátette azt is, hogy a dugódíj bevezetését a minisztérium nem vitatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik