Belföld

Más közszolgáltatók pénzéből fizetheti ki Tarlós a Suezt

Tarlós István (tarlós istván, )
Tarlós István (tarlós istván, )

A Népszava szerint emiatt a lakossági tartozásokat sokkal intenzívebben kell majd behajtaniuk, és Budapest sokkal nehezebben tudja majd végrehajtani tervezett takarékossági programját.

A fővárosi közművállalatok eredménytartalékaiból fizetheti ki a Tarlós István vezette önkormányzat a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződése felbontásának és így a cég külföldi tulajdonrésze visszaszerzésének árát – értesült a Népszava.hu.

A lap úgy tudja: erre a megoldásra azért kényszerülhet a városvezetés, mert sem a hitelfelvétel, sem a kötvénykibocsátás nem bizonyult járható útnak. Ezért jobb híján “kisöpri saját cégeit”, így kaparja össze a mintegy 15 milliárd forintos tranzakció fedezetének nagy részét a főváros.

Úgy tudni, a tervek szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. mintegy 6 milliárd forintot tenne bele a Vízművek kivásárlását célzó akvizícióba, míg a Főtáv Zrt. állna csaknem 2 milliárdot. A Suez és az RWE birtokában lévő részvényekért fizetendő 12,094 milliárd forintnyi teljes vételárból a főváros az adásvételi megállapodás zárásakor a két cég által “összedobott” összegnek megfelelő summát, 8,25 milliárd forintot fizet ki. Az aláírást követő két éven belül esedékes további 3,844 milliárd forint kifizetése két egyenlő részletben történik. A megállapodás értelmében a főváros rendezi továbbá a cég mintegy 3 milliárdos adósságát.

Az említett mintegy 8 milliárdos összeget Budapest először hitelfelvételből kívánta finanszírozni, csakhogy úgy tudni, a bankok nem tartották kellően hitelképesnek a fővárost. A másik lehetséges út a kötvénykibocsátás volt, azonban ezt is elvetették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik