Belföld

Irtják a szúnyogokat Fehérváron

A Városgondnokság július 9-én, hétfőn megkezdi a város területén a légi kémiai szúnyogirtást.

A fehérváriak és a városba látogató turisták komfortérzetét szeretnék növelni azzal, hogy már azelőtt megkezdjék a kellemetlen rovarok ritkítását, hogy azt a tudományos vizsgálatok indokolnák.

Entomológus szakértő bevonásával folyamatosan figyelemmel kísérik a különböző szúnyogfajták fejlődését, szaporodását. Az elmúlt napok vizsgálatai növekvő csípésszámot mutatnak. Az adatok ugyan még nem érik el az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztató irányelve által meghatározott határértéket, de a Városgondnokság nem is akarja megvárni, amíg kritikus lesz a helyzet. Hétfőn, július 9-én naplemente előtt két órával megkezdi a légi kémiai szúnyogirtást. Rossz idő esetén kedden vagy szerdán látnak neki a munkának.

A felhasználandó hatóanyag az Aqua K-Othrine ULV, mely emberre és melegvérű állatokra nem veszélyes, de méhekre igen. Székesfehérvár önkormányzata ezért felhívja a méhészek figyelmét, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Figyelem! Új szúnyogfaj támadásától kell tartani. A lepkeszúnyog új, veszélyes vérszívó Magyarországon. A napokban jelentették be, hogy Magyarországon is megjelentek az emberre és állatra is veszélyes lepkeszúnyogok. Az alig két milliméteres vérszívók átférnek a szúnyoghálók többségén, és többféle veszélyes betegséget terjesztenek. Az apró, szinte hangtalan szúnyog csípése a kutyákra és az emberekre ártalmas lehet – ráadásul éppen azért, mert roppant kicsi az ember gyakorlatilag nem is érzékeli a csípésüket.


Lepkeszúnyog a bábból való kibújás után


Kifejlett lepkeszúnyog csípés közben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik