Belföld

Hosszú börtönévek várnak az élelmiszer-hamisítókra

Csirke (csirke, )
Csirke (csirke, )

Akár többéves börtönbüntetést is kockáztatnak azok, akik jövő év július 1-jétől rossz minőségű, egészségre ártalmas vagy hamis minőségtanúsítványú élelmiszert hoznak forgalomba – jelentette ki Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője a Vidékfejlesztési Minisztérium előtti termelői piacon tartott sajtótájékoztatót.

A szóvivő Tarnai Richárddal (KDNP) közösen nyújtotta be a büntető törvénykönyvhöz az erről szóló módosító javaslatot. Így a jövőben a szabályszegők alapesetben egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők, a minősített esetekben pedig még többel – mondta Selmeczi.

A képviselő elrettentő példaként felidézte az elmúlt évek élelmiszerbotrányait, például az aflatoxinos paprikát, a dioxinos csirkét, illetve az élelmiszerek tömeges átcímkézését is.

Tarnai Richárd szólt arról, hogy az ellenőrzések szigorításával és a különböző ellenőrző szervezetek egységes rendszerbe helyezésével immár lehetőség van arra, hogy az élelmiszerbiztonságért, a fogyasztóvédelemért és a munkavédelemért felelős hatóságok együtt lépjenek fel a visszaélések megakadályozása érdekében.

Az elmúlt másfél év ellenőrzéseinek köszönhetően a visszaélések aránya 71 százalékról 55-re csökkent ezen a területen. Az eredmények azt mutatják, hogy az ellenőrzöttek 30 százalékánál fordul elő szabálytalanság – mondta az országgyűlési képviselő.

Kíváncsi arra, hogyan vágnak át bennünket az élelmiszer-hamisítók? Megtudja, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik